To I.K. έχει χάσει τα μισά εδάφη που ήλεγχε στο Ιράκ

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 19:53
UPD:20:05
REUTERS/ALI HASHISHO

Η σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

A- A A+

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ έχουν ανακαταλάβει από το Ι.Κ. σχεδόν τα μισά από τα εδάφη που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χάιντερ Αλ Αμπάντι, υποσχόμενος ότι εντός του έτους ο στρατός θα εκδιώξει την οργάνωση από όλα τα εδάφη που κατέχει.

«Η ζώνη η οποία έχει απελευθερωθεί μέχρι τώρα αποτελεί πάνω από τα μισά εδάφη που είχε καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος. Θέλουμε αυτή η χρονιά να είναι η τελευταία χρονιά παρουσίας του Ι.Κ. στο Ιράκ», είπε ο κ. Αμπάντι στη σύνοδο για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο της Βαυαρίας.

«Αυτή τη χρονιά, και αυτό είναι δέσμευση, θα απελευθερώσουμε τη Νινευή, τη Μοσούλη, που είναι η τελευταία πόλη της τελευταίας επαρχίας που ελέγχει το Ι.Κ.», συνέχισε.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βασικό μέλημά του είναι πλέον «η ανοικοδόμηση των περιοχών που κατείχε και κατέστρεψε» το Ι.Κ., σημειώνοντας όμως ότι η χώρα του αντιμετωπίζει τεράστια μείωση των πετρελαϊκών εσόδων της, κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως.

Ο ιρακινός στρατός έχει αρχίσει να αναπτύσσει χιλιάδες άνδρες στο βόρειο Ιράκ, ενόψει των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές από τον Ιούνιο του 2014.

Ο διοικητής του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ι.Κ. στρατηγός Σον Μακφάρλαντ δήλωσε ότι οι Ιρακινοί στρατηγοί δεν θεωρούν εφικτή την κατάληψη της Μοσούλης πριν από τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή