ΗΠΑ - Φόβοι ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για χιλιάδες νεκρούς

Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2005 11:46
A- A A+

Για το χειρότερο ετοιμάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες όταν τα νερά θα αρχίσουν να αποσύρονται από την πόλη της Νέας Ορλεάνης, καθώς οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι οι νεκροί θα είναι χιλιάδες.

«Θα δούμε τις πιό άγριες σκηνές που μπορεί να φανταστεί άνθρωπος μετά την 11η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox. «Πρέπει να προετοιμάσουμε τη χώρα για αυτό που πρέπει να περιμένει», πρόσθεσε.

Επτά ημέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα και τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τσέρτοφ έκανε λόγο «για νεκρούς σε αποσύνθεση που αναμένεται να ανακαλύψουν τα συνεργεία διάσωσης» μόλις υποχωρήσουν τα νερά.

Ο αμερικανός υπουργός απέφυγε να μιλήσει με συγκεκριμένα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των νεκρών, που σύμφωνα με αμερικανούς γερουσιαστές θα ξεπεράσουν τους 10.000. Προς το παρόν ο επίσημος απολογισμός είναι 218 νεκροί, εκ των οποίων 152 στην πολιτεία του Μισισίπι και 59 στην Νέα Ορλεάνη.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκαν χθες η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ ενώ σήμερα αναμένεται και ο πρόεδρος Μπους. «Θα περάσουν πολλοί μήνες και χρόνια για να μπορέσει αυτή η περιοχή να επιστρέψει στις προηγούμενες συνθήκες», τόνισε ο κ. Ράμσφελντ.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις υποστήριξε από την πλευρά της ότι οι φυλετικές διακρίσεις δεν έπαιξαν κανένα ρόλο για το γεγονός ότι τα συνεργεία διάσωσης καθυστέρησαν να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες, οι στην πλειονότητά τους είναι μαύροι. «Είμαι αφρο-αμερικανίδα, είμαι από την Αλαμπάμα, δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει σχέση με το χρώμα» των ανθρώπων, σχολιασε η Ράις.

Το 51% των Αμερικανών εκτιμά πάντως ότι η ανταπόκριση της κυβέρνησης στην καταστροφή αυτή ήταν «κακή» ή «οχι τόσο καλή», σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή