Νικόλας Αγγελής: «…ο άνθρωπος υποφέρει και δεν ξέρει γιατί»

Ο ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα»
Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 09:10
UPD:19:33
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Πρωταγωνιστής στην παραλλαγή μιας εμβληματικής νουβέλας της ελληνικής λογοτεχνίας, από την οποία αναδύονται η μεταμόρφωση ενός θαύματος σε εφιάλτη, το πάθος που τρέχει ξέφρενο μέχρι το χείλος της απόγνωσης και ο έρωτας που πέφτει σε έναν βαθύ γκρεμό, για να βυθιστεί εκεί, όπου κανένα πειρατικό δεν θα τον ψάξει, ο ηθοποιός Νικόλας Αγγελής μάς μιλά για την παράσταση «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα».

Εμπνευσμένο από τη νουβέλα του Ιωάννη Κονδυλάκη, «Πρώτη αγάπη» (1919), το νέο έργο του Άκη Δήμου παρουσιάζεται από την ομάδα bijoux de kant, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη, στη σκηνή της Φρυνίχου του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Παίζοντας έναν καταλυτικό ρόλο σε αυτό το έργο που συνθέτει μια συμφωνία για τέσσερα πρόσωπα, ενορχηστρωμένη από το φάντασμα της αδύνατης αγάπης, ο Νικόλας Αγγελής μιλά για την παράσταση και για την «καταιγίδα» της σημερινής Ελλάδας.

Με τι καταπιάνεται το έργο;

Με τον έρωτα, την ενηλικίωση, το πώς υποφέρει ο άνθρωπος, όταν δεν πραγματοποιεί τις επιθυμίες του, τη γονεϊκή καταπίεση. Και αυτά είναι μόνο κάποια από αυτά, που μου έρχονται στον νου. Νομίζω όλο και ανακαλύπτω το περιεχόμενό του και τα επίπεδα, στα οποία κινείται.

Ποια είναι η ιστορία του Γιωργή;

Είναι ένα παιδί, που προσπαθεί να ενηλικιωθεί ενάντια στη μάνα του, η οποία έχει τα δικά της σχέδια για εκείνον. Θέλει να μπορέσει να αισθανθεί την καρδιά του και το σώμα του, με τους όρους που εκείνος θέλει, να ερωτευτεί, να ταξιδέψει, να ζήσει.

Πώς εμπλέκονται σε αυτήν ο χαρακτήρας που ενσαρκώνετε και οι υπόλοιποι ήρωες του έργου;

Ο Γιωργής έρχεται σε μένα, τον ξάδερφό του, στο βουνό, για να συνδεθεί με το κομμάτι του ανδρισμού του. Η μητέρα του τον στέλνει σε μένα, έτσι ώστε να στρέψει αλλού την ενέργειά του, μακριά από τη Βαγγελιώ, μια γυναίκα, με την οποία είναι ερωτευμένος, αλλά η μητέρα του δεν τη θέλει. Το σχέδιό της, όμως, θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, μιας και αυτή η σύνδεση, που εκείνος βιώνει, δεν είναι άλλη από τη σύνδεση με τη δύναμή του.

Η «καταιγίδα» της σημερινής Ελλάδας τι συναισθήματα σάς γεννά;

Έχω την αίσθηση ότι οι «καταιγίδες» ξεκινούν από το προσωπικό επίπεδο και διαχέονται στο συλλογικό. Θεωρώ ότι αυτή η κρίση είναι η κρίση του ανθρώπου σε ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο. Στην κοινωνική της εικόνα, μπορεί να παίρνει τη μορφή μιας οικονομικής κρίσης, αλλά, αν κάποιος κοιτάξει πιο προσεκτικά, θα δει, από πίσω, τον άνθρωπο σε μια τρομερή ανισορροπία.

Τι χρειάζεται να δούμε - συνειδητοποιήσουμε, για να την κάνουμε να κοπάσει;

Νομίζω ότι η αυτογνωσία είναι ένας πολύ καλός δρόμος. Τα συλλογικά κινήματα έχουν χάσει τη δυναμική τους, γιατί πάλι ο άνθρωπος τα στελεχώνει, και ο άνθρωπος υποφέρει και δεν ξέρει γιατί.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Άκης Δήμου, σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης, μουσική: Κώστας Δαλακούρας, βοηθός σκηνοθέτης: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, σκηνική εγκατάσταση: Ανδρέας Κασάπης, κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, artwork: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, βίντεο: Βασίλης Κεκάτος - Artώ, φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου, κρητικές λύρες: Παντελής Σταυρακάκης. Παίζουν: Τάνια Τσανακλίδου, Λένα Δροσάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νικόλας Αγγελής.

 

APOSTOLIS ANASTASOPOULOS
Πληροφορίες

Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν: Φρυνίχου 14 - Πλάκα, τηλ. ταμείου: 210 3222464 και 210 3236732. Ημέρες και ώρες παραστάσεων έως 21 Φεβρουαρίου: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 20.00. Τιμές εισιτηρίων: Πέμπτη: γενική είσοδος: 10 ευρώ, Παρασκευή: γενική είσοδος: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, άνεργοι: 5 ευρώ, Σάββατο: γενική είσοδος: 18 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ, άνεργοι: 5 ευρώ, Κυριακή: γενική είσοδος: 16 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ, άνεργοι: 5 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς