Berlinale: Αυλαία για το 66o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 07:30
EPA/MICHAEL KAPPELER
A- A A+

Με τη νέα ταινία των αδελφών Κοέν «Hail Caesar!» ανοίγει αυλαία το 66o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Berlinale), το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως και τις 21 Φεβρουαρίου.

Ταινία έναρξης

Η ταινία των - βραβευμένων τέσσερις φορές με Όσκαρ - αδερφών Κοέν είναι μια καυστική κωμωδία, μια σάτιρα των χολιγουντιανών ηθών της δεκαετίας του ’50. Στην υπόθεση παρακολουθούμε μια ημέρα στη ζωή του Έντι Μάνιξ, που μεσουρανούσε την εποχή εκείνη στο Χόλυγουντ ως «fixer», δηλαδή ως ο άνθρωπος που «καθάριζε» τα σκάνδαλα των σταρ, φροντίζοντας να μένουν τα «άπλυτά» τους μακριά από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«Hail Caesar!». Τζορτζ Κλούνεϊ

Η απαγωγή του διάσημου πρωταγωνιστή της ρωμαϊκής περιπέτειας εποχής «Hail Caesar!» από τα γυρίσματά της, θα αναγκάσει τον Έντι να ζοριστεί για να βρει την άκρη του νήματος της υπόθεσης, την ίδια στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσει και για το δικό του επαγγελματικό μέλλον.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Τζος Μπρόλιν, Τζορτζ Κλούνεϊ, Τσάνινγκ Τέιτουμ, Τίλντα Σουίντον, Σκάρλετ Γιόχανσον, Ρέιφ Φάινς, Τζόνα Χιλ, Άλντεν Έρενραϊχ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ, αναφέρει σχετικά: «Είναι υπέροχο που ο Τζόελ και ο Ίθαν Κοέν ανοίγουν ξανά την Berlinale. Το χιούμορ τους, οι μοναδικοί τους χαρακτήρες και η φανταστική ικανότητα αφήγησης θα ενθουσιάσουν σίγουρα το κοινό. Το “Hail Caesar!” είναι η τέλεια έναρξη για το φετινό Φεστιβάλ».

«Hail Caesar!»,  Σκάρλετ Γιόχανσον

Το φιλμ θα προβάλλεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, σε διανομή της εταιρείας UIP Greece (United International Pictures).

Κριτική επιτροπή

H Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ θα είναι η πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής. Είναι η πρώτη φορά που η κορυφαία ηθοποιός καλείται να αναλάβει καθήκοντα κριτή σε επιτροπή κινηματογραφικού Φεστιβάλ.

Μέριλ Στριπ.

Την 66χρονη Στριπ θα πλαισιώσουν  ο Βρετανός ηθοποιός Κλάιβ Όουεν («The Knick»), ο Γερμανός συνάδελφός του Λαρς Άιντινγκερ («Τα Σύννεφα του Σιλς Μαρία»), η Ιταλίδα ηθοποιός Άλμπα Ρορβάχερ («Τα Θαύματα», «Είμαι ο Έρωτας»), ο Άγγλος κριτικός κινηματογράφου Νικ Τζέιμς, η Πολωνή σκηνοθέτιδα Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα  και η Γαλλίδα φωτογράφος και συνεργάτιδα του Μάρτιν Σκορσέζε, Μπριζίτ Λακόμπ.

Διαγωνιστικό τμήμα

Στο πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, φιλοξενούνται μερικές από τις πιο αναμενόμενες δημιουργίες της νέας κινηματογραφικής σεζόν. Το φετινό διαγωνιστικό τμήμα συμπεριλαμβάνει δεκαοκτώ ταινίες, οι οποίες θα διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης και φυσικά την Χρυσή Άρκτο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ντίτερ Κόσλικ.

«24 Weeks»  της Αν Ζόρα Μπερασέντ - Γερμανία

«Chang Jiang Tu» του Γιανγκ Τσάο - Κίνα

«Inhebbek Hedi» του Μοχάμεντ Μπεν Ατια – Τυνησία, Βέλγιο, Γαλλία

«Soy Nero» του Ράφι Πιτς – Γερμανία, Γαλλία, Μεξικό

 «Alone in Berlin» του Βενσάν Περέζ – Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο

 «Boris sans Béatrice» του Ντενίς Κοτέ - Καναδάς

 «Cartas da Guerra» του Ίβο Μ. Φερέιρα - Πορτογαλία

 «Α Dragon Arrives!» του Μάνι Χατζίτζι - Ιράν

 «Fire at Sea» του Τζιανφράκο Ρόσι - Ιταλία, Γαλλία

 «Genius» του Μάικλ Γκράντατζ - Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ

 «Midnight Special» του Τζεφ Νίκολς - ΗΠΑ

 «Zero Days» του Αλεξ Γκίμπνεϊ - ΗΠΑ

 «A Lullaby to the Sorrowful Mystery» του Λαβ Ντιάζ – Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη

 «The Commune» του Τόμας Βίντερμπεργκ – Δανία, Σουηδία, Ολλανδία

 «L’ Avenir» της Μία Χάνσεν-Λαβ – Γαλλία, Γερμανία

 «Being 17» του Αντρέ Τεσινέ - Γαλλία

 «Death in Sarajevo» του Ντάνις Τάνοβιτς - Βοσνία και Ερζεγοβίνη

 «United States of Love» του Τόμας Βασιλέφσκι - Πολωνία, Σουηδία

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί και η νέα ταινία του Σπάικ Λι, «Chi-Raq», με τους Νικ Κάνον, Τεγιονά Πάρις, Άνια Ένγκελ Άνταμς, Γουέσλι Σνάιπς, Άντζελα Μπάσετ, Φελίτσια Πίρσον, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Τζένιφερ Χάντσον, Τζον Κιούζακ, Κουίνσι Γκρίφιν.

Ο Γουέσλι Σνάιπς σε σκηνή της  νέας ταινίας του Σπάικ Λι, «Chi-Raq».

Πρόκειται για μια σύγχρονη προσαρμογή του αρχαίου ελληνικού έργου «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Μετά τη δολοφονία ενός παιδιού από αδέσποτη σφαίρα, μια ομάδα γυναικών με επικεφαλής τη Λυσιστράτη, οργανώνονται ενάντια στη συνεχιζόμενη βία στο Southside του Σικάγο, δημιουργώντας ένα κίνημα που αμφισβητεί τον χαρακτήρα της φυλής, του φύλου και της βίας στην Αμερική, αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Ελληνική συμμετοχή

H νέα και ανερχόμενη Ελληνίδα ηθοποιός Δάφνη Πατακιά θα εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα ως πολλά υποσχόμενη ηθοποιός στο τμήμα European Shooting Stars, για το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου. Η επιλογή των ηθοποιών έγινε από επιτροπή του δικτύου προώθησης του ευρωπαϊκού κινηματογράφου (European Film Promotion).

Δάφνη Πατακιά.

«Πρόκειται για μια χαρισματική παρουσία στην οθόνη. Η Δάφνη έπεισε την επιτροπή με την εξαιρετική συγκέντρωσή της, τον αέρα μυστηρίου που αποπνέει και την επιθυμία της να εκφράσει συναισθήματα που αγγίζουν τα όρια με έναν εκπληκτικό τρόπο», αναφέρουν τα μέλη της επιτροπής, που επέλεξαν την Ελληνίδα ηθοποιό.

Πρωταγωνίστρια στην τελευταία ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Το ξύπνημα της Άνοιξης», η Πατακιά εμφανίζεται επίσης στην ταινία «Interruption» του Γιώργου Ζώη που πραγματοποίησε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Αποκαλυπτική έρευνα

Τέλος, ο Μάικλ Μουρ, ο οποίος εισήχθη την περασμένη Κυριακή στην εντατική νοσοκομείου της Νέας Υόρκης με πνευμονία, θα δώσει το «παρών» στην 66η Berlinale με το νέο του ντοκιμαντέρ, «Where to Invade Next». Ο - βραβευμένος με Όσκαρ Μουρ - επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, έπειτα από ένα διάλειμμα έξι χρόνων,  πραγματοποιώντας μία αποκαλυπτική έρευνα που τεκμηριώνει πώς αντιμετωπίζουν τα χρόνια προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας. 

Μάικλ Μουρ.

Ο 61χρονος σκηνοθέτης βάζει τον εαυτό του στο επίκεντρο της δράσης, υποδυόμενος τον δήθεν κατακτητή που βάζει στο έδαφος την αμερικανική σημαία όπου κι αν πηγαίνει, προκαλώντας κατάπληξη στους περίεργους και τους διερχόμενους, παραπέμποντας στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς