Πέθανε κρατούμενος στη Χάγη Σερβοβόσνιος στρατηγός

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 13:21
UPD:15:55
Wikimedia Commons/ICTY staff

Ο Τόλιμιρ κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της τρίχρονης σύγκρουσης.

A- A A+

Ο στρατηγός των Σέρβων της Βοσνίας, στον πόλεμο μεταξύ 1992 και 1995 με τους Βόσνιους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ζντράβκο Τόλιμιρ, ο οποίος κρατείτο στη Χάγη, έφυγε από τη ζωή.

Ο 67χρονος Τόλιμιρ κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της τρίχρονης σύγκρουσης. Ήταν επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του σερβοβοσνιακού στρατού και θεωρήθηκε υπεύθυνος, μεταξύ άλλων και για τη σφαγή 8.000 αμάχων Βόσνιων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, το 1995.

Η σφαγή θεωρείται η χειρότερη πράξη εθνοκάθαρσης σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

EURONEWS

Οι Σέρβοι της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, μίας εκ των έξι ομόσπονδων δημοκρατικών που συναποτελούσαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία, είχαν πάρει τα όπλα από τον Απρίλιο του 1992, όταν η ηγεσία της χώρας αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί από το ομοσπονδιακό γιουγκοσλαβικό κράτος, όπως είχε δικαίωμα από το ομοσπονδιακό σύνταγμα.

Οι Σερβοβόσνιοι ζητούσαν είτε παραμονή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στη μικρή Γιουγκοσλαβία, μαζί με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, είτε απόσχιση του κατοικούμενου από Σέρβους κομματιού της Βοσνίας και ένωσή του με τη Σερβία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή