Αρνηση βοήθειας

Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2005 17:51

A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν το φιλόδοξο σχέδιο μεταρρύθμισης του ΟΗΕ που θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του Oργανισμού στις 14 έως και 16 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, έγραφε στις 25 Αυγούστου η Ουάσινγκτον Ποστ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση προτείνει την εξάλειψη κάθε νέας υπόσχεσης για βοήθεια στην ανάπτυξη των φτωχότερων χωρών του κόσμου, διαγράφοντας κάθε αναφορά στους στόχους της συνόδου της Χιλιετίας το 2000.

Ο αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποιεί συχνά την αναποτελεσματικότητα της βοήθειας ως δικαιολογία για την «τσιγκουνιά» του. Πολλές μελέτες έχουν δείξει βέβαια ότι η βοήθεια δεν έχει αποτελέσματα σε ανθρώπους που ζουν σε χώρες με κακή διακυβέρνηση και διαφθορά. Για την ακρίβεια, η βοήθεια μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα, οδηγώντας σε ανατίμηση του νομίσματος και βλάπτοντας την τοπική βιοτεχνία.

Aλλά στις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να φέρει αποτελέσματα, κυρίως σε χώρες με χρηστή διακυβέρνηση. Ενα παράδειγμα είναι η Μοζαμβίκη, όπου η αρωγή στόχευε στην επίλυση προβλημάτων, όπως η ελονοσία και το εμπόριο λευκής σάρκας. Μια από τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρόκληση της Χιλιετίας» είναι η Μαδαγασκάρη, με στόχο την αποσαφήνιση των τίτλων ιδιοκτησίας. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ ελκυστικό, αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει τους Αφρικανούς περισσότερο από την απόδοση τίτλων στη γη τους, ώστε να μπορέσουν να πάρουν δάνεια και να στήσουν επιχειρήσεις.

Η απόφαση του Μπους να περικόψει τη βοήθεια προς το Ιδρυμα Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών σημαίνει ότι θα αυξηθεί στην Αφρική ο αριθμός των κοριτσιών που πεθαίνουν στη γέννα. Ακόμη πιο τραγική είναι η τυφλή αντίθεση της αμερικανικής κυβέρνησης στη χρήση προφυλακτικών για την καταπολέμηση του AIDS. Ο,τιδήποτε μυρίζει «σεξ» κάνει δυστυχώς τους Ρεπουμπλικανούς να ανατριχιάζουν.

Ωστόσο, η άρνηση της βοήθειας δεν είναι σύμπτωμα συντηρητισμού, αλλά εγωισμού.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή