Γιατί επανέρχονται τα εκλογικά σενάρια

Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2016 13:45
UPD:15:29
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Επισήμως και σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια είτε για οικουμενική κυβέρνηση με την στήριξη των κομμάτων της σημερινής Βουλής είτε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Με συνέντευξη στην εφημερίδα «Επένδυση», η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επανέλαβε ότι «ενδεχόμενο οικουμενικής ή εκλογών δεν υπάρχει». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά,  «η κυβέρνηση έχει πολύ πρόσφατη εντολή από το εκλογικό σώμα να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας και παραμένει με επιτυχία εντός των στόχων».

Αυτά διά των πλέον επίσημων χειλιών, διότι στην Real News ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, δηλώνει ότι «εάν δεν μπορούν να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις των δανειστών, ο ελληνικός λαός θα έχει πάλι τον λόγο».

Στο ίδιο μήκος κύματος στην Κυριακάτικη kontranews, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας δηλώνει ότι «εάν χάσουμε την κοινωνική στήριξη, τον ξέρουμε τον δρόμο. Δεν θα χρειαστούμε κανέναν να μας πει τι θα κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε "δεμένοι" στις καρέκλες μας».

Τι από τα δύο όμως συμβαίνει; «Και τα δύο», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια κυβερνητικό στέλεχος σε κατ’ ιδίαν συζήτηση. «Ο βασικός μας στόχος είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το πολύ τα μέσα του Μαρτίου», συνεχίζει. «Αν αυτό δεν συμβεί με ευθύνη κύκλων εντός των θεσμών, είτε για λόγους καθυστέρησης είτε εξαιτίας μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, τότε το σενάριο των εκλογών θα ξαναμπεί στο τραπέζι».

Κανείς δεν επιθυμεί εκλογές

Αυτή τη στιγμή, πάντως το Μαξίμου γνωρίζει ότι τις εκλογές δεν τις θέλει κανείς.

Πρωτίστως οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι «καίγονται» στην κυριολεξία να βρεθεί γρήγορα λύση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό και το τελευταίο που θα ήθελαν αυτήν την στιγμή είναι εκλογές στην Ελλάδα. Δευτερευόντως η αξιωματική αντιπολίτευση, για να μην πάρει στα χέρια της την «καυτή πατάτα» της εφαρμογής μιας συμφωνίας την οποία δεν διαπραγματεύτηκε και δεν έκλεισε η ίδια. Τέλος, τα υπόλοιπα κόμματα διότι φοβούνται ότι θα συνθλιβούν δημοσκοπικά και εκλογικά από τον δικομματισμό σε συνθήκες ακραίας πόλωσης.

Το Μαξίμου, με ανοικτά ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια, φορολογικό, δημοσιονομικό, ταμείο δημόσιας περιουσίας και προσφυγικό, ελπίζει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ, με βασικό στόχο να κλείσει τη διαπραγμάτευση.

Η D-day θα είναι στις 18 Φεβρουαρίου, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής θα ρίξει στο οβάλ τραπέζι τον φάκελο hotspots και Κέντρα Μετεγκατάστασης, ζητώντας ευνοϊκή μεταχείριση στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Το είπε ήδη ευθέως στη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Λονδίνο προ ημερών, κάνοντας γνωστό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί δύο μεγάλες κρίσεις ταυτόχρονα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε να συμφωνεί με το γρήγορο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, ωστόσο η άλλη πλευρά, που φυσικά δεν είναι ενιαία, «απειλεί» με κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας. Ενέργεια που και σε πολλούς στις Βρυξέλλες φαντάζει «τραβηγμένη», αφού θα δοθεί στήριξη σε μια χώρα εκτός Ε.Ε. έναντι χώρας κράτους-μέλους, όχι μόνο της Ένωσης αλλά και της Ευρωζώνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή