Στρατό στα σύνορα Ελλάδας - ΠΔΓΜ σχεδιάζει να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία απέλπιδα προσπάθεια ανακοπής των μεταναστευτικών ροών προς τη Βόρεια Ευρώπη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, το εν λόγω σχέδιο αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές τόσο στο Βερολίνο, όσο και στις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα αδυνατεί να περιφρουρήσει επαρκώς τα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε.
Από την αρχή του έτους, μέσω της Ελλάδας έχουν διέλθει στην Ε.Ε. 67.000 πρόσφυγες, με τον αριθμό των εισροών να μην επιδεικνύει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Μάλιστα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι ο συγκεκριμένος αριθμός θα κλιμακωθεί σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της επιδείνωσης της συριακής κρίσης.
«Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες αποστολής στρατιωτών στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα» δηλώνουν οι ίδιες πηγές. Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά από τη Σλοβενία, τον προηγούμενο μήνα.
«Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει τη ζώνη του Σένγκεν, έχουμε την ανάγκη δημιουργίας μίας γραμμής άμυνας, η οποία προφανώς αφορά την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, λίγο πριν τη σημερινή άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Καλύτερα προστασία των συνόρων ζητεί η Μέρκελ
Την ανάγκη «καλύτερης προστασίας» των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. υπογράμμισε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο σωτηρίας της ζώνης του Σένγκεν.
«Χρειαζόμαστε την προστασία των συνόρων επειδή χρειαζόμαστε τη Σέγνκεν» σημείωσε η Καγκελάριος, η οποία προειδοποίησε ότι η αποτυχία διαφύλαξης των εξωτερικών συνόρων θα θέσει σε κίνδυνο την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων.
Αναφερόμενη - εμμέσως πλην σαφώς - στην Ελλάδα, η Μέρκελ σημείωσε ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν «πηγαίνει πολύ καλά, στα σημεία όπου η Ε.Ε. έχει θαλάσσια σύνορα».
Σημειώνεται ότι την Δευτέρα, η Καγκελάριος θα επισκεφθεί την Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.