Η Ρωσία σκοτώνει αμάχους στη Συρία, δηλώνει ο Κέρι

«Να εφαρμοστεί εκεχειρία»
Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2016 07:55
UPD:07:57
EPA/US DEPARTMENT OF STATE/HANDOUT

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας για τη ρωσική δράση στη Συρία.

A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τις αεροπορικές επιδρομές της πολεμικής της αεροπορίας στη Συρία, οι οποίες «σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά κατά μεγάλους αριθμούς» και να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός, μία εβδομάδα πριν διεξαχθεί διεθνής διάσκεψη για τον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας «μου είπε πολύ άμεσα ότι είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει εκεχειρία. Οι Ιρανοί επιβεβαίωσαν στο Λονδίνο πριν από μιάμιση μέρα ότι θα υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός», είπε ο κ. Κέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά την επιστροφή του από περιοδεία στην Ευρώπη, αφιερωμένη κυρίως στη συριακή κρίση.

«Θα μάθουμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες ποιος μιλάει σοβαρά και ποιος όχι», συνέχισε ο κ. Κέρι, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Μόσχα, τον σημαντικότερο σύμμαχο της Δαμασκού, η οποία εξαπολύει βομβαρδισμούς εδώ και ημέρες γύρω από την πόλη του Χαλεπίου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι υπάρχουν αποδείξεις για το ότι «η Ρωσία προφανώς χρησιμοποιεί κλασικές, μη κατευθυνόμενες βόμβες. Αυτές δεν είναι βόμβες ακριβείας και άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώνονται κατά μεγάλους αριθμούς».

Κατήγγειλε εξάλλου ότι «νοσοκομεία πλήττονται, κατοικημένες συνοικίες πλήττονται», αλλά και ότι, όταν φθάνουν σωστικά συνεργεία για να ανασύρουν τραυματίες, «οι βομβαρδισμοί επαναλαμβάνονται και σκοτώνονται τραυματιοφορείς».

«Αυτό πρέπει να σταματήσει», επέμεινε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή