Αϊτή: Διαδηλωτές πετροβόλησαν άνδρα μέχρι θανάτου

Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2016 00:46
UPD:00:53
EPA/BAHARE KHODABANDE

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στην Αϊτή.

A- A A+

Σε βαθύτερη πολιτική κρίση φαίνεται πως ολισθαίνει η Αϊτή, όπου συμμορίες πρώην στρατιωτικών περιπολούσαν την Παρασκευή στους δρόμους της πρωτεύουσας, ενώ ένα πλήθος διαδηλωτών πετροβόλησε και ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου έναν άνδρα, μετά την ακύρωση του δεύτερου γύρου των εκλογών. Αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται πως δεν υπάρχει διάδοχος του απερχόμενου προέδρου Μισέλ Μαρτελί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ένα πλήθος διαδηλωτών επιτέθηκε κατά ενός άνδρα με ιματισμό στρατιωτικού τύπου, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Ο κ. Μαρτελί δεσμεύθηκε την Παρασκευή να εγκαταλείψει την εξουσία την Κυριακή, ωστόσο ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία ανάμεσα στους αντιμαχόμενους πολιτικούς για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Βάσει του Συντάγματος της Αϊτής ο κ. Μαρτελί οφείλει να εγκαταλείψει την εξουσία ως την 7η Φεβρουαρίου.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών για να αναδειχθεί ο διάδοχος του κ. Μαρτελί ακυρώθηκε τον περασμένο μήνα εν μέσω βίαιων επεισοδίων και καταγγελιών του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Ζιντ Σελεστέν περί σχεδίων νόθευσης του αποτελέσματος. Ο κ. Σελεστέν και κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον κ. Μαρτελί ότι προσπάθησε να ευνοήσει τον υποψήφιο του κόμματός του, τον Γιοβενέλ Μοΐζ, κάτι που ο απερχόμενος πρόεδρος διέψευσε. Ο κ. Μαρτελί υποβάθμισε επίσης τις καταγγελίες περί ανάμιξης ξένων δυνάμεων στην πολιτική διαδικασία.

Αποστολή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών προσπαθεί να διαμεσολαβήσει για την εξεύρεση λύσης στη χώρα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή