Ε.Ε.: Μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2005 14:44
A- A A+

Η Ε.Ε. είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με επιτυχία την τρομοκρατία πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε μεμονωμένο κράτος μέλος, δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπο για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας, Φράνκο Φρατίνι.

«Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε το στόχο αυτό», δήλωσε ο Ιταλός πολιτικός. Τάχθηκε δε υπέρ μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής κατά της τρομοκρατίας, η οποία "θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις βασικές κατευθυντήριες γραμμές: την πρόληψη, την προστασία και την αντίδραση".

Όσον αφορά στα μέτρα πρόληψης, ο Επίτροπος ανέφερε ότι "θα πρέπει να πλήξουν ένα διεθνές σχέδιο τρομοκρατίας, που επιτίθεται στα θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών". Στόχος τους θα πρέπει ακόμη να είναι η καταπολέμηση των αιτιών του βίαιου ριζοσπαστισμού μέσω της έναρξης ενός διαλόγου με τις θρησκευτικές κοινότητες και τις χώρες του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Επιπλέον, η Επιτροπή σκοπεύει "να απευθύνει στις 21 Σεπτεμβρίου μια ανακοίνωση προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο σχετικά με την εξάλειψη της τρομοκρατίας".

Η δεύτερη κατευθυντήρια γραμμή της στρατηγικής κατά της τρομοκρατίας, η προστασία, θα πρέπει, κατά την άποψη του κ. Φρατίνι, να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να ζουν με ασφάλεια και χωρίς φόβο την καθημερινότητά τους. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα εκπονήσει μέχρι το τέλος του χρόνου ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη βελτίωση της προστασίας των κρίσιμων υποδομών.

Σχετικά με την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής δυνατότητας αντίδρασης, ο Ιταλός πολιτικός επεσήμανε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των υπηρεσιών πληροφόρησης αφενός και των αστυνομικών και δικαστικών αρχών αφετέρου. Αυτό, συμπλήρωσε, μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός "ευρωπαϊκού εντάλματος συλλογής στοιχείων".

Ο κ. Φρατίνι διαβεβαίωσε ακόμη τους ευρωβουλευτές ότι παρά τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας η Επιτροπή δεν σκοπεύει να υποσκάψει το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Αυτό θα ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη από τις υπηρεσίες του κατά τη διάρκεια της σύνταξης της πρότασης οδηγίας για τη συλλογή στοιχείων από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και επαφές μέσω του διαδικτύου. Επιπλέον, τον Οκτώβριο η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση σχετικά με την προστασία των στοιχείων του λεγόμενου τρίτου πυλώνα, του πεδίου δηλαδή συνεργασίας μεταξύ των δικαστικών, αστυνομικών και ανακριτικών αρχών των κρατών μελών, η οποία θα εγγυάται το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Οι Έλληνες ομιλητές

Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του Συμβουλίου, τον Βρετανό Υπουργό Εσωτερικών κ. Τσαρλς Κλαρκ, o κ. Σταύρος Λαμπρινίδης (ΠΑΣΟΚ) τόνισε ότι εκτός από τη διεθνή συνεργασία, την ανάγκη αποτελεσματικής αστυνομικής συνεργασίας και την ανάγκη χρήσης μοντέρνας τεχνολογίας, θα έπρεπε να είχε ακόμη προτείνει νόμους και θεσμούς για την παράλληλη προστασία των ατομικών ελευθεριών καθώς και προγράμματα για την πολιτική και κοινωνική αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας. "Δεν αντικρούονται οι ατομικές ελευθερίες με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αν οι πολίτες αισθάνονται, έστω και χωρίς πραγματικό λόγο, ότι παρακολουθούνται υπέρμετρα, τότε αυτολογοκρίνονται. Και αυτό αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και νίκη για τους τρομοκράτες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Λαμπρινίδης κάλεσε στην συνέχεια την Προεδρία του Συμβουλίου να υποβάλει μελέτη που να αναφέρεται σε όλες τις περιπτώσεις όπου η χρήση των δεδομένων που συλλέγονται από τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες των Ευρωπαίων πολιτών, αν και χρήσιμη, δεν είναι απαραίτητη. Επιπλέον, τόνισε ότι είναι σημαντικό να βεβαιωθούν οι πολίτες "ότι τα στοιχεία των τηλεπικοινωνιών τους που θα συλλέγονται για μεγάλα διαστήματα θα είναι απολύτως ασφαλή". Και αυτό, συμπλήρωσε, όχι μόνο απέναντι σε κρατικές καταχρήσεις, αλλά και σε ιδιωτικές.

Απευθυνόμενος και πάλι στον εκπρόσωπο του Συμβουλίου, ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι σήμερα δεν υπάρχει ακόμη πλαίσιο για την προστασία δεδομένων στον τρίτο πυλώνα, υπό τον οποίο το Συμβούλιο προωθεί την πρωτοβουλία του. "Αποσύρτε την και ας εργαστούμε όλοι μαζί πάνω στην επικείμενη πρωτοβουλία της Επιτροπής και του κ. Φρατίνι", ζήτησε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της βρετανικής Προεδρίας επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του να υποστηρίξει τα ακόλουθα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας: την πρόταση οδηγίας σχετικά με τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και επαφές μέσω του διαδικτύου, τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια "ή ακόμη και στα διπλώματα οδήγησης" και, τέλος, τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των επιβατών των αεροπορικών εταιριών. Με τα μέτρα αυτά είχε διαφωνήσει στο παρελθόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς θεωρεί ότι δεν συνάδουν με το απαραβίαστο της προσωπικής ζωής των πολιτών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή