Πράσινο φως από τους «28» για την αρωγή των 3 δισ. στην Τουρκία

Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 06:44
UPD:12:37
EPA/OLIVIER HOSLET

«Τα χρήματα θα ωφελήσουν απευθείας τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, βοηθώντας για την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Τη χορήγηση βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία ενέκριναν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικυρώνοντας τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Νοέμβριο και αφορούσε τη χρηματοδότηση της Άγκυρας με αποκλειστικό σκοπό τη διαχείριση του προσφυγικού.

Το πράσινο φως δόθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι τελικά η Ιταλία ήρε τις ενστάσεις της για την εν λόγω αρωγή.

Βρυξέλλες και Βερολίνο ελπίζουν ότι αυτή η οικονομική αρωγή θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη. Πέρυσι έφθασαν στην Ε.Ε. πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια.

«Τα χρήματα θα ωφελήσουν απευθείας τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, βοηθώντας για την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. 

«Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και η προσφορά μιας θετικής προοπτικής θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν πιο κοντά στα σπίτια τους», είπε από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν.

Η Κομισιόν διπλασίασε το ποσό που θα προσφέρει στην Άγκυρα, στο 1 δισ. ευρώ -από 500 εκατ. που σχεδιαζόταν να δώσει αρχικά. Τα υπόλοιπα 2 δισ. θα δοθούν από τις 28 χώρες μέλη, με τη Γερμανία να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή, με 427,5 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Η Βρετανία ακολουθεί με την παροχή φέτος 327,6 εκατομμυρίων ευρώ, η Γαλλία με 309,2 εκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία με 224,9 εκατομμύρια και η Ισπανία με 152,8 εκατομμύρια. 

Βάσει της διμερούς συμφωνίας του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να μειώσει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 3 δισ..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή