Πρώτη μετάδοση του ιού Ζίκα εντός ΗΠΑ, ίσως από σεξουαλική επαφή

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 22:44
UPD:03/02/2016 11:25
REUTERS/INA FASSBENDER

«Ο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό αφού ήλθε σε σεξουαλική επαφή με μία γυναίκα που είχε νοσήσει κι είχε επιστρέψει από μια χώρα όπου έχουν καταγραφθεί κρούσματα του ιού» διευκρινίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.

A- A A+

Την πρώτη περίπτωση μετάδοσης του ιού Ζίκα εντός των ΗΠΑ, που καταγράφηκε στην κομητεία του Ντάλας στο Τέξας, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι του τομέα της Υγείας, σύμφωνα με τους οποίους είναι πιθανό ο ιός να μεταδόθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής και όχι από τσίμπημα κουνουπιού.

Το αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων (CDC) επιβεβαίωσε την πρώτη περίπτωση του ιού Ζίκα στο αμερικανικό έδαφος σε άτομο που δεν είχε ταξιδέψει σε χώρες που πλήττονται από την ασθένεια, όμως επισήμανε πως δεν έχει διεξαγάγει έρευνα για το πώς μεταδόθηκε ο ιός. 

Μετά από αυτήν την εξέλιξη πάντως, το CDC συμβουλεύει τους άνδρες να χρησιμοποιούν προφυλακτικό αφότου ταξιδέψουν σε περιοχές όπου έχει κάνει την εμφάνισή του ο ιός. Συστήνει επίσης στις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με σπέρμα ανδρών που έχουν εκτεθεί στον Ζίκα. 

Οι υπηρεσίες Υγείας της κομητείας του Ντάλας ανέφεραν μέσω Twitter ότι το άτομο που κόλλησε τον ιό μολύνθηκε μέσω σεξουαλικής επαφής με κάποιον που είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της κομητείας, το άτομο που μολύνθηκε δεν είχε ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση του ιού μέσω κουνουπιών στο Τέξας. 

Λιγότερο κατηγορηματικές για τον τρόπο μετάδοσης, οι υπηρεσίες Υγείας της Πολιτείας του Τέξας ανακοίνωσαν ότι οι λεπτομέρειες της υπόθεσης εξετάζονται, όμως είναι πιθανό να πρόκειται για μετάδοση του ιού μέσω σεξουαλικής επαφής.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι «εξαιρετικά πιθανή» η συσχέτισή του με τα αυξημένα κρούσματα μικροκεφαλίας σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η μικροκεφαλία στα έμβρυα είναι μια νευρολογική πάθηση κατά την οποία τα μωρά γεννιούνται με πολύ μικρό κεφάλι, σε σύγκριση με το μέγεθός τους και αντιμετωπίζουν πολλά αναπτυξιακά προβλήματα.

Μόνο στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί σχεδόν 4.000 ύποπτα κρούσματα μικροκεφαλίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή