Θετική η Βρετανία στις προτάσεις Τουσκ

Αισιοδοξία για συμφωνία
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 14:14
UPD:14:20
REUTERS/VINCENT KESSLER

Στην πρόταση του κ. Τουσκ σημειώνεται ότι οι αλλαγές τις οποίες θα δεχθούν τα υπόλοιπα 27 κράτη - μέλη θα μπορούσαν να εγγραφούν στην καταστατική συνθήκη της Ε.Ε., στην επόμενη αναθεώρησή της (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για συμβιβασμό ο οποίος θα επιτρέπει στη Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «καλή βάση συμφωνίας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας έχει δεσμευθεί ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα όχι αργότερα από το τέλος του 2017 για την παραμονή ή μη στο πλαίσιο της ένωσης των 28 κρατών - μελών.

Ζητεί από τις Βρυξέλλες ένα πλαίσιο συμβιβασμού, με βάση το οποίο οι χώρες που δεν συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα δεν θα αντιμετωπίζονται ως «δεύτερης κατηγορίας» μέλη του ευρωενωσιακού οικοδομήματος, ενώ αναζητεί φόρμουλα με βάση την οποία θα μπορεί να περικόπτει τα κοινωνικά επιδόματα σε πολίτες από άλλες χώρες της Ε.Ε. που φθάνουν στη Μ. Βρετανία, τουλάχιστον για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους εκεί.

Στην πρόταση του κ. Τουσκ σημειώνεται ότι οι αλλαγές τις οποίες θα δεχθούν τα υπόλοιπα 27 κράτη - μέλη θα μπορούσαν να εγγραφούν στην καταστατική συνθήκη της Ε.Ε., στην επόμενη αναθεώρησή της.

Συμπληρώνεται δε ότι αυτό θα συμβεί μόνον εφ' όσον η Μ. Βρετανία επιλέξει την παραμονή της στην Ε.Ε..

Οι βρετανικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν «αισιόδοξες» για την επίτευξη συμφωνίας Λονδίνου - Βρυξελλών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή