Λευκωσία: Η Βρετανία συμπεριφέρεται στην Τουρκία σαν να είναι μέλος της Ε.Ε.

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 13:54
UPD:14:02
A- A A+

Η Βρετανία επιδιώκει ένα κείμενο (αντιδήλωσης) του οποίου η φρασεολογία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αντιρρήσεις των άλλων κρατών-μελών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρατήρησε σήμερα ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ,Κύπρος Χρυσοστομίδης, αποδίδοντας τη στάση της βρετανικής προεδρίας στις παραστάσεις της Τουρκίας προς τη Βρετανία.

Ο κ. Χρυσοστομίδης έκανε λόγο για λάθος εκ μέρους της βρετανικής προεδρίας, η οποία, όπως είπε, συμπεριφέρεται στην Τουρκία, ωσάν να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως τόνισε, πρέπει να δοθεί πολιτική απάντηση σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι θεωρεί παράδοξο ο Τζακ Στρο να ενημερώνει τηλεφωνικώς τον κύπριο ομόλογο του Γιώργο Ιακώβου, για άρθρο του σχετικά με την Τουρκία και για ομιλία που θα κάνει, και να μην ενημερώνει για τις σκέψεις της βρετανικής προεδρίας και τις φόρμουλες για τις οποίες καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθούν για το κείμενο της αντιδήλωσης.

Σε άρθρο του στην International Herald Tribune, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει ή να ενσωματώσει την Τουρκία στους κοινούς θεσμούς της ή «να αναδιπλωθεί», σημειώνοντας ότι η είσοδος της Τουρκίας, «μιας λαϊκής χώρας με πληθυσμό μουσουλμανικό στην πλειοψηφία του (...) θα είχε ισχυρό συμβολισμό», ενώ αντίθετα, η απόρριψη αυτής της χώρας «θα έθετε σε κίνδυνο τις σημαντικές προόδους» που έχουν ήδη επιτευχθεί και θα μπορούσε να προκαλέσει «μια κρίση στο κατώφλι της πόρτας μας».

Ο κ. Στρο παραδέχεται πως «το πρόβλημα του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου» υπάρχει, υπογραμμίζοντας ωστόσο, πως η απουσία συμφωνίας στο θέμα αυτό δεν εμπόδισε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε..

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή