Διαπραγματεύσεις Αγκυρας - Βατικανού για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Πάπα στην Τουρκία

Ο Πάπας Βενέδικτος θέλει να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 15:41
A- A A+

Σε διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα βρίσκεται το Βατικανό για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου στην Τουρκία το Νοέμβριο, δήλωσε σημερα υψηλόβαθμος καρδινάλιος.

«Πρόθεση του ¶γιου Πατέρα είναι να πάει», δήλωσε ο γερμανός καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ, επικεφαλής της διεύθυνσης Χριστιανικής Ενότητας του Βατικανού, και πρόσθεσε: «Ελπίζει πως θα μπορέσει να πάει, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της ¶γκυρας επειδή πρέπει να συμφωνήσουμε σε μερικά πράγματα και οι συνομιλίες αυτές συνεχίζονται», δήλωσε ο Κάσπερ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου στο Βατικανό.

Ο Πάπας Βενέδικτος επιθυμεί να επισκεφθεί την Τουρκία για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για την ενίσχυση της χριστιανικής ενότητας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προσκαλέσει τον 78χρονο ρωμαιοκαθολικό ποντίφικα να παραβρεθεί στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο ο Πάπας χρειάζεται επίσημη πρόσκληση από την τουρκική κυβέρνηση για να μπορέσει να μεταβεί στην Τουρκία και να συναντηθεί με τον Πατριάρχη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από την εκλογή του, ο Πάπας είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε (ο πληθυσμός της οποίας είναι κατά 99% μουσουλμάνοι), λέγοντας πως το Ισλάμ αποτελεί μια χωριστή κουλτούρα από τη χριστιανική Ευρώπη. Ερωτηθείς για τα σχόλια αυτά, που είχε κάνει ο Βενέδικτος όταν ήταν ακόμη καρδινάλιος (καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ), ο Κάσπερ παρατήρησε: «Ήταν μια προσωπική φράση του, ως καρδιναλίου, και όχι επίσημη θέση της Αγίας Έδρας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή