Hotspots και στο βάθος διαπραγμάτευση και αξιολόγηση

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2016 21:24
UPD:21:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αυτή τη στιγμή το προσφυγικό κύμα από την Τουρκία συνεχίζεται παρά τον χειμώνα και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται στον Πειραιά με πλοία κι από εκεί με λεωφορεία στην Ειδομένη, όπου τουλάχιστον μέχρι τώρα τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση ώστε εντός των επομένων δύο εβδομάδων να έχει ανταποκριθεί στις αποφάσεις της συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα μας σε απόλυτους αριθμούς και με διάφορα προγράμματα θα πρέπει να καταγράψει και να φιλοξενήσει εντός συνόρων περί τους 50.000 πρόσφυγες.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Αθήνα θα μπορεί να ζητήσει να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες το οποίο αυτή τη στιγμή είναι μόνο στα χαρτιά. Παράλληλα, μπορεί να ζητήσει να ασκηθούν πιέσεις προς τις τρίτες χώρες ώστε να λειτουργήσει και το πρόγραμμα επαναπροώθησης των οικονομικών μεταναστών. Εννοείται ότι σκέψεις όπως η διασύνδεση του προσφυγικού και του δυσανάλογου κόστους που καλείται να πληρώσει η χώρα μας με τη χαλάρωση του προγράμματος βρίσκονται στο πρωθυπουργικό συρτάρι και δεν αποκλείεται να πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αναλόγως και με τη στάση των Θεσμών. 

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος «οι αποφάσεις των κρατών - μελών υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική». Αυτή τη στιγμή το προσφυγικό κύμα από την Τουρκία συνεχίζεται παρά τον χειμώνα και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται στον Πειραιά με πλοία κι από εκεί με λεωφορεία στην Ειδομένη, όπου τουλάχιστον μέχρι τώρα τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς.

Ωστόσο είναι πάντα υπαρκτός ο κίνδυνος τα σύνορα να σφραγιστούν, όχι απαραίτητα από μια έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν, αλλά από το κλείσιμο των συνόρων από μία χώρα διέλευσης των προσφύγων κυρίως προς την Γερμανία, το οποίο θα λειτουργήσει ως ντόμινο με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Τη σπουδή της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα συμφωνηθέντα τον περασμένο Οκτώβριο επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η έκθεση που βγήκε πρόσφατα στη δημοσιότητα αφορούσε στις συνθήκες που επικρατούσαν τον Νοέμβριο και πως από τότε έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος. «Είναι η ώρα να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και ότι δεν είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιθέτως πρέπει να διεκδικήσει να ανταποκριθούν και οι άλλοι στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει» κατέληξε με νόημα ο Πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή