Γ. Παπανδρέου: Κίνηση πανικού η διαγραφή Πολύζου

Γ. Αλογοσκούφης: Θα ανατάξουμε αυτό που καταστρέφατε επί 18 χρόνια
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 17:17
A- A A+

«Ότι και να πει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αυτές τις ημέρες, δύσκολα θα ωραιοποιήσει την εικόνα που ζει ο πολίτης», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, παραθέτοντας στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο, βάσει των οποίων, οκτώ στους δέκα Έλληνες διαφωνούν με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και είναι απαισιόδοξοι για την προοπτική της χώρας και της Οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στη κυβέρνηση τόσο για την κατάσταση της οικονομίας όσο και για το περιεχόμενο του συζητούμενου νομοσχεδίου για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), επαναλαμβάνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι «κουστούμι αδιαφάνειας και διαφθοράς». Όπως υποστήριξε, στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του πυρήνα του αναπτυξιακού ρόλου του Δημοσίου, που είναι οι δημόσιες επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου το νομοσχέδιο για τις ΣΔΙΤ «δημιουργεί ένα πλαίσιο υπερεξουσιών για τους υπουργούς, χωρίς τους αντισταθμιστικούς μηχανισμούς ελέγχου και λογοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Βουλής και των διακομματικών επιτροπών». Αντί του υποχρεωτικού αποκλεισμού ενός υποψηφίου αναδόχου, που έχει πτωχεύσει ή τελέσει αδίκημα, το νομοσχέδιο λέει ότι «δύναται» να αποκλειστεί, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομίας είπε: «Εάν σας φωνάξει ο πρωθυπουργός και σας πει ότι θέλει να βοηθήσετε τον τάδε επιχειρηματία, πέρα και έξω από κάθε δεοντολογία, θα έχετε δύο δυνατότητες, με βάση την επιλογή του πρωθυπουργού. Ή την αποδοχή της πρότασής του ή τη διαγραφή».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε επίσης ότι η ΝΔ δεν έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει την αδιαφάνεια και τη διαφθορά: «Όλη η ιστορία του βασικού μετόχου δεν ήταν τίποτα άλλο από το να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους νομοθεσίες ως εργαλεία πίεσης και εκβιασμού προς τα μέσα ενημέρωσης και τον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτή την αδυναμία και έλλειψη βούλησης την πλήρωσε ένας δύστυχος βουλευτής σας, ο κ. Πολύζος. Φαίνεται ότι αντί για τη διαφάνεια έχετε επιλέξει την αφάνεια. (Η διαγραφή του από την ΚΟ) αποτελεί κίνηση πανικού, που δεν αντιμετωπίζει τη διαφθορά, αλλά το να μην μιλάτε για τη διαφθορά», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τη ΝΔ διότι είχε καταγγείλει τις συμπράξεις που διενεργήθηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα Ολυμπιακά έργα, όπως τη ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου κλπ. «Σήμερα υιοθετείτε τη λογική των συμπράξεων. ¶ρα δεν σας έφταιγε η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά ότι δεν είσαστε εσείς στην κυβέρνηση για να διαχειριστείτε τα έργα. Αποκαλύπτεται τώρα ότι σας ενδιέφερε η εξουσία για την εξουσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που είχε προωθήσει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια που προσέλκυε ήταν συμπληρωματικά των δημοσίων ενώ με το νομοσχέδιο της ΝΔ επιχειρείται η αντικατάσταση των δημοσίων επενδύσεων από τις ιδιωτικές. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος των δημοσίων έργων θα μετακυλιστεί στους χρήστες, και ότι θα μειωθούν τα έργα στην περιφέρεια. Ειδικότερα για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου στο περιβάλλον και τον πολιτισμό, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι των έργων θα κρίνονται μετά τη δημοπράτησή τους ενώ οι ασφυκτικές χρονικές διαδικασίες αποτελούν κίνδυνο για την αρχαιολογική περιουσία της χώρας. «Αρκετά στο παρελθόν κατάστρεψε η παράταξή σας το περιβάλλον στην Αθήνα με όλο αυτό το τσιμέντο» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στον κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο για τις ΣΔΙΤ «δεν έχουμε υποκατάσταση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αλλά συμπλήρωμά του».

Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι οι καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελούν στην πράξη καταγγελία του σχεδίου νόμου που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2004, διότι από πλευράς διασφαλίσεων των συμφερόντων του δημοσίου «ήταν πολύ χειρότερος από αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε κουστούμι διαπλοκής». «Εάν αυτός ο νόμος είναι ένα κουστούμι διαπλοκής, ο δικός σας νόμος είναι δέκα φορές κουστούμι διαπλοκής, είναι γκαρνταρόμπα ολόκληρη. Αυτό που αποφασίζεται τώρα μέσω της διυπουργικής, στη γκαρνταρόμπα που είχατε καταθέσει, γινόταν μόνο με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας και του αρμόδιου υπουργού», είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η υλοποίηση των ΣΔΙΤ δεν σημαίνει περιορισμό του προγράμματος δημοσίων έργων: «Θα συνεχίσουν να προκηρύσσονται δημόσια έργα, ενταγμένα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αντιθέτως, οι ΣΔΙΤ είναι ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την κατασκευή υποδομών που συμπληρώνει και δεν υποκαθιστά τα προγράμματα του δημοσίου.

Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε επίσης ότι «οι ΣΔΙΤ δεν αφορούν μόνο τα δημόσια έργα. Σε αυτά, σημείωσε, θα εφαρμοστεί η νομοθεσία των δημοσίων έργων. «Περιμένατε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα συμφωνήσει σε μία ΣΔΙΤ χωρίς να εφαρμοστεί η νομοθεσία για τα δημόσια έργα;», είπε ο κ. Αλογοσκούφης απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Παπανδρέου για τα ευρήματα του Ευρωβαρομέτρου, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «αγνοεί ότι η δυσαρέσκεια του κόσμου βασίζεται στην κακή κατάσταση που κληρονόμησε ο τόπος από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Αυτό που καταστρέφατε επί 18 χρόνια, δεν μπορούμε να το ανατάξουμε σε λίγους μήνες. Θα μας πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά θα το ανατάξουμε», είπε ο κ. Αλογοσκούφης υπογραμμίζοντας ότι τα πρώτα σημάδια έχουν ήδη φανεί με τη μείωση της ανεργίας -κατά μία μονάδα- και με την επιβεβαίωση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα, όταν ο υπουργός Οικονομίας επέκρινε τον κ. Παπανδρέου για την αποχώρησή του από την αίθουσα, αμέσως μετά την ομιλία του. «Είναι ευχάριστο που ήρθε ο κ. Παπανδρέου στο κοινοβούλιο, μετά τις παρατεταμένες διακοπές του το καλοκαίρι. Το δυσάρεστο είναι ότι για μια ακόμα φορά, μη αντέχοντας το διάλογο, αποφάσισε να αποχωρήσει», παρατήρησε ο κ. Αλογοσκούφης. Και εν μέσω διαμαρτυριών από τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Αλογοσκούφης συνέχισε: «Είναι πιθανό να είναι βεβαρημένο το πρόγραμμα του, λόγω των παρατεταμένων διακοπών του το καλοκαίρι».

Μιλάνε για τον κ. Παπανδρέου και κανείς δεν μιλάει για τις παρατεταμένες διακοπές του κ. Καραμανλή στη Ραφήνα, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή