Σάιμον Γκας: Η Δημόσια Διπλωματία στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής

Ομιλία του βρετανού πρέσβη στο συνέδριο «Εξωτερική Πολιτική και Δημόσια Διπλωματία»
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 18:05
A- A A+

Τον ορισμό της έννοιας Δημόσια Διπλωματία προσπάθησαν να προσδιορίσουν οι ομιλητές κατά την πρώτη ημέρα του διήμερου συνεδρίου υπό τον τίτλο «Εξωτερική Πολιτική και Δημόσια Διπλωματία», που διεξάγεται στην Αθήνα υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη.

Ο διάλογος, η διαφάνεια και η συμμετοχή στην εξωτερική πολιτική φορέων όπως μη κυβερνητικών οργανώσεων, think tanks, πανεπιστημίων, επιχειρηματιών, αλλά και της κοινής γνώμης, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν τη Δημόσια Διπλωματία.

Μεταξύ των ομιλητών, ο βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα, Σάιμον Γκας, ο οποίος τόνισε ότι στο παρελθόν το «Δημόσια» και το «Διπλωματία» ήταν δύο έννοιες αντίθετες, «υπήρχε έλλειμμα διαφάνειας», ενώ στο σύγχρονο κόσμο «η Δημόσια Διπλωματία είναι αυτή που κατευθύνει την εξωτερική πολιτική, βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής».

Ο κ. Γκας σημείωσε ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου απεδείχθη ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ αυτού που η Δύση θεωρεί αξίες και του πώς βλέπουν τις αξίες αυτές οι ισλαμικές χώρες. «Θα πρέπει να εξηγήσουμε τις δράσεις μας», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δημιουργηθεί μία νέα υπηρεσία με αραβόφωνους διπλωμάτες, οι οποίοι αποστέλλονται στις ισλαμικές χώρες ακριβώς γι' αυτό το σκοπό.

Ο αναπληρωτής διευθυντής επικοινωνίας του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών Χαν Πέτερς γνωστοποίησε ότι το υπουργείο του έχει κάνει τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση της Δημόσιας Διπλωματίας, δήλωση που προκάλεσε το ερώτημα του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου: «Πώς κατέστη δυνατόν αυτή η ρηξικέλευθη αντίληψη να διαπεράσει τη διάρθρωση του υπουργείου».

«Προσπαθούμε να μεταμορφώσουμε μια υπηρεσία ώστε να λειτουργεί αμφίδρομα. Χρειάζεται νέα νοοτροπία και χρειάζεται να γίνουν περισσότερα», απάντησε ο ολλανδός εκπρόσωπος. «Υπάρχει ακόμη η αίσθηση του φόβου μεταξύ των διπλωματών και κάποιοι μένουν πιστοί στην άποψη ότι είναι προτιμότερο να σωπαίνεις παρά να σφάλεις. Αλλά αυτό είναι λάθος. Δεν μπορούν να συνεχίσουν οι πολιτικές αυτές. Ιδιαίτερα μετά το τσουνάμι, καταλάβαμε ότι υπήρξε έλλειμμα πληροφόρησης».

Αμφότεροι οι ομιλητές, ο κ. Γκας και ο κ. Πέτερς, συμφώνησαν ότι «η Δημόσια Διπλωματία δεν φτάνει από μόνη της να επιλύσει τα προβλήματα». «Χρειάζεται και μία καλή εξωτερική πολιτική. Ενα προϊόν για να το πουλήσεις δεν φτάνει να το προωθήσεις σωστά, πρέπει να είναι και καλό», είπαν χαρακτηριστικά.

Στις εισαγωγικές παρατηρήσεις που έκανε η δημοσιογράφος Κύρα Αδάμ κατά την παρουσίαση των προσκεκλημένων, ανέφερε ως παράδειγμα κακής Δημόσιας Διπλωματίας το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και το Σχέδιο Αναν για το Κυπριακό, και ως παράδειγμα καλής -τελικώς- Δημόσιας Διπλωματίας την εξέλιξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων και του προβλήματος των αλβανών μεταναστών.

Ο τελευταίος γύρος των ομιλιών έκλεισε με τους εκπροσώπους της Ουγγαρίας και της Νορβηγίας, «δύο χώρες που έχουν ασκήσει διαχρονικά επιτυχημένη Δημόσια Διπλωματία», όπως σημείωσε ο συντονιστής της συζήτησης Γιώργος Καπόπουλος.

Την παράσταση «έκλεψε» ο νορβηγός διπλωμάτης Τάραλντ Μπραουτάσετ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να κάνω εδώ και τώρα Δημόσια Διπλωματία» και αμέσως παρουσίασε ένα DVD, προβάλλοντας παράλληλα την εικόνα που θα ήθελε να έχει η χώρα του στο εξωτερικό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή