Είσοδος στο «κλαμπ», για να μην γίνει φασαρία έξω από αυτό;

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 18:28

A- A A+

«Δεν αρκεί μόνο να σε φοβούνται, πρέπει και να σε αγαπούν», είπε σε συνέδριο, με θέμα «Εξωτερική Πολιτική και Δημόσια Διπλωματία», ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας για την εικόνα που πρέπει να έχει μια χώρα στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον.

Δεν βλέπω να τρέφουν και τα πιο τρυφερά συναισθήματα για την Τουρκία στην Ευρώπη, ακόμη κι αν κρίνω από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της. Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξήγησε ότι είναι συμφέρουσα η τουρκική ένταξη για λόγους ασφαλείας.

Σε άρθρο του στην International Herald Tribune ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, υποστηρίζει ότι η είσοδος στην Ευρώπη της Τουρκίας, «μιας λαϊκής χώρας με πληθυσμό μουσουλμανικό στην πλειοψηφία του (...) θα είχε ισχυρό συμβολισμό», ενώ αντίθετα, η απόρριψη αυτής της χώρας «θα έθετε σε κίνδυνο τις σημαντικές προόδους» που έχουν ήδη επιτευχθεί και θα μπορούσε να προκαλέσει «μια κρίση στο κατώφλι της πόρτας μας». Είσοδος στο «κλαμπ», για να μην γίνει φασαρία έξω από αυτό;

Αυτό μοιάζει μάλλον με εκβιασμό. Και εν πάση περιπτώσει, οι όποιες πρόοδοι τις Τουρκίας είναι προς το δικό της συμφέρον, κι όσον αφορά τους συμβολισμούς ότι δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τις άλλες ισλαμικές χώρες, φαίνεται πως ξεχνούν ότι η Τουρκία έχει από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, βεβαρυμένο παρελθόν αιώνων στην περιοχή και δεν αποτελεί για καμία αραβική ισλαμική χώρα παράδειγμα προς μίμηση, ενώ και οι στενές «ειδικές σχέσεις» με το Ισραήλ, είναι ένας επιπλέον απωθητικός για τους Αραβες παράγων.

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή