Το 2015 η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη σημείωσε αύξηση ρεκόρ κατά 2,5%, γεγονός που αντιπροσωπεύει πλέον το 29% της συνολικής ευρωπαϊκής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη βρετανική ΜΚΟ Sandbag. Ωστόσο, η μείωση της παραγωγής από υδροηλεκτρικούς και πυρηνικούς σταθμούς, είχε ως αποτέλεσμα την αμελητέα μεταβολή της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν μόνο κατά 0,5% το 2015, μετά από σημαντική πτώση της τάξης του 7,5% το 2014, αλλά σύμφωνα με την έκθεση της Sandbag φέτος αναμένεται να σημειωθεί και πάλι μια μεγάλη πτώση.
Η έκθεση της ΜΚΟ, η οποία εξετάζει τον ευρωπαϊκό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας για το 2015, με βάση στοιχεία της Eurostat μέχρι το 2013, και πιο πρόσφατα στοιχεία από άλλες πηγές, αναφέρει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής, έφτασαν επίπεδα παραγωγής ρεκόρ στις 87 τεραβατώρες. Πάνω από τα τρία τέταρτα της αύξησης προήλθαν από μόλις τρεις χώρες - τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.
Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημαίνει ότι το 29% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 2008 το ποσοστό αυτό ήταν 17%.
Ωστόσο, η σημαντική αύξηση των ανανεώσιμων πηγών δεν οδήγησε σε μείωση των ορυκτών καυσίμων, σημειώνει η έκθεση. Η πτώση στα επίπεδα πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, και η αύξηση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σήμαινε ότι η παραγωγή ορυκτών καυσίμων έμεινε σχεδόν αμετάβλητη το 2015. Μόνο ο λιγνίτης και λιθάνθρακας μειώθηκαν πολύ οριακά, και η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 2010.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε γύρω στο 1,1% το 2015, ανακάμπτοντας από την πτώση 2,3% που σημειώθηκε το 2014. Οι δύο μακροπρόθεσμες τάσεις αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει ότι η συμβατική παραγωγή δέχεται σημαντικές πιέσεις. Ωστόσο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν πέφτουν τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πιο επιβλαβής παραγωγή όλων, αυτή του λιγνίτη, βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2010.
Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης των ορυκτών καυσίμων σημειώθηκε στην παραγωγή φυσικού αερίου. Αυτό οφείλεται στη διαφορά οριακού κόστους μεταξύ φυσικού αερίου και άνθρακα.
Αν η ίδια πτώση στην παραγωγή φυσικού αερίου από το 2010 είχε συμβεί για την παραγωγή άνθρακα, οι εκπομπές από τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015 θα ήταν σήμερα 15% χαμηλότερες από ό,τι είναι τώρα, καταλήγει η έκθεση.