Αλί Μπαμπακάν: Στόχος να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις κατά της Τουρκίας στην Ευρώπη

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 14:12
A- A A+

Η Τουρκία είναι έτοιμη για τη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. τον επόμενο μήνα και είναι αποφασισμένη για την επιτυχή έκβασή τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας, Αλί Μπαμπακάν σε δηλώσεις του στην τηλεόραση.

«Η Τουρκία είναι απολύτως έτοιμη και προετοιμασμένη να αρχίσει τη διαδικασία του “screening” (η λεπτομερής εξέταση μεγάλου εύρους πολιτικών της Τουρκίας από την Ε.Ε., διαδικασία που προηγείται της έναρξης λεπτομερών διαπραγματεύσεων)», υπογράμμισε ο κ. Μπαμπακάν.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία θα είναι μακρά και είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την εν λόγω διαδικασία», συμπλήρωσε ο κ. Μπαμπακάν.

Ο τούρκος υπουργός Οικονομίας τόνισε την ανάγκη να εξηγήσει η Αγκυρα τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει, τόσο στην τουρκική όσο και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. «Δίχως την υποστήριξη της κοινής γνώμης, είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι πιο δύσκολο να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα στην Ε.Ε.», σημείωσε ο κ. Μπαμπακάν, συμπληρώνοντας ότι «η επικοινωνία είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντική όσο οι ίδιες οι μεταρρυθμίσεις».

«Ενας από τους πρωταρχικούς μας στόχους είναι να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις και παρεξηγήσεις κατά της Τουρκίας στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Σύμφωνα παντως με πρόσφατη δημοσκόπηση, η υποστήριξη της ευρωπαϊκή κοινής γνώμης για την τουρκική ένταξη έχει υποχωρήσει στο 22% από πέρυσι, ενώ και στην Τουρκία η υποστήριξη των πολιτών στην ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. έχει πέσει στο 63% από 73% πέρυσι.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή