Ενέργεια και τεχνολογία στις συζητήσεις Τσίπρα - Νετανιάχου

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 18:59
UPD:20:55
ΕΡΤ

Παρακολουθήστε τις κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών.

A- A A+

Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και απηύθυνε πρόσκληση σε ισραηλινές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία σε ζητήματα ενέργειας όπως η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου και η μεταφορά ηλεκτρισμού, καθώς και σε θέματα τεχνολογίας νερού αλλά και νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σε συγκεκριμένα προγράμματα κοινής δράσης καθώς σχεδιάζεται η ενίσχυση ισραηλινών επιχειρήσεων προκειμένου να αξιοποιήσουν «την πληθώρα ευκαιριών στην Ελλάδα». Έφερε δε ως παράδειγμα τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τον στόχο να ενισχυθεί η «κινητήρια δύναμη της οικονομίας που είναι η έρευνα, η τεχνολογία».

Προανήγγειλε ενίσχυση συνεργασίας σε ζητήματα τεχνολογίας νερού όπως η αφαλάτωση, τη φαρμακευτική τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία. Στενότερες συνεργασίες θα προωθηθούν και στον τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα, για την ενέργεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στόχος είναι να προαχθεί η συνεργασία μέσω της ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου μέσω τερματικών στην Ελλάδα ή και πιθανή κατασκευή αγωγών. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μεταφορά ηλεκτρισμού, το «Eurasia interconnection» που θα απασχολήσει και την τριμερή συνάντηση στην Κύπρο.

Στο θέμα του Κυπριακού ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη δίκαιης επίλυσης.

Για το Παλαιστινιακό υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δύο φίλες χώρες πρέπει να συζητούν με ειλικρίνεια, έτσι εξέφρασα την έντονη ανησυχία για τις βίαιες επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών αλλά και ότι δεν βλέπουμε άμεσα επανέναρξη των συνομιλιών με την παλαιστινιακή πλευρά. Καθώς και  το ότι η πολιτική του εποικισμού αποδυναμώνει την επανέναρξη των συνομιλιών». «Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες με μία ενεργητική και πολυδιάστατη πολιτική για να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή της Μεσογείου» είπε ο Πρωθυπουργός.

Για την Έκθεση αξιολόγησης της Σένγκεν για την Ελλάδα

Ερωτηθείς πόσο θα αντέξει η Ελλάδα να διαχειρίζεται ένα θέμα που ξεπερνά τις δυνάμεις της και που οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του οποίου δεν γίνονται αποδεκτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εκείνος θα έλεγε πόσο θα αντέξει και η Ευρώπη, για να σημειώσει ότι η Ελλάδα δέχεται μια πίεση πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τους τελευταίους μήνες, στα μικρά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα.

Υπογράμμισε ότι παρότι βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση και σε μια δύσκολη προσαρμογή, η Ελλάδα καταφέρνει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Τόνισε ότι είναι σημαντική η συνεισφορά της χώρας μας στην Ευρώπη, ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ντροπιάζεται από τις εικόνες των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο πέλαγος και έστειλε το μήνυμα ότι δεν έχει σημασία αν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες το κατανοούν ή αδιαφορούν, αλλά πως σημασία έχει ότι είναι μια διεθνής πραγματικότητα καταγεγραμμένη.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις που έχουν προχωρήσει, ότι θα είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα και ότι μένει να φανεί κι αν η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι η λύση του προβλήματος περνάει μέσα από μια συνεργασία με την Τουρκία και μέσα από την κατάλληλη συνεννόηση και συνεργασία και τον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα ακόμη μήνυμα, ότι το blame game, (σ.σ. το παιχνίδι για το ποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη), ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό. Σημασία έχει, τόνισε, να βρούμε λύσεις, να μοιράσουμε βάρη και όχι να μοιράσουμε ευθύνες.

Τι συμφωνίες υπεγράφησαν

Κοινή δήλωση η οποία ολοκληρώνει το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ υπέγραψαν οι Αλέξης Τσίπρας και Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς επίσης και κείμενο συνεργασίας των δύο χωρών για την καινοτομία στον 21ο αιώνα.

Προηγήθηκε η τελετή υπογραφής συμφωνιών μεταξύ των ομόλογων υπουργών των δύο χωρών. Οι συμφωνίες που υπογράφησαν αφορούν σε συνεργασίες στους τομείς:

  • του τουρισμού 
  • της δημόσιας ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας,
  • των μεταφορών 
  • ενέργειας και υδάτων
  • διπλωματικής εκπαίδευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή