Μεταξύ Ταλεϋράνδου και Ουίλσον το μέτρο στη μυστική διπλωματία

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2005 18:29
UPD:18:35
A- A A+

Ο πρέσβης επί τιμή Βύρων Θεοδωρόπουλος έριξε στο διήμερο συνέδριο «Εξωτερική Πολιτική και Δημόσια Διπλωματία» του υπουργείου Εξωτερικώντο σπόρο του προβληματισμού ως προς το αν πρέπει να υπάρξει ή όχι δημοσιότητα στην άσκηση της διπλωματίας.

«Ηταν σωστό που φτάσαμε στις συμφωνίες της Ζυρίχης για το Κυπριακό μέσα από τη μυστική διπλωματία Αβέρωφ-Ζορλού: Αν ξέραμε -ούτε εγώ δεν ήξερα που υπηρετούσα τότε στην πρεσβεία της Αγκυρας- θα φτάναμε ως εκεί; Ηταν καλύτερα που φτάσαμε στις συμφωνίες αυτές; Ενα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί».

«Είναι σωστή η μυστική διπλωματία στον ελληνοτουρκικό διάλογο "Σκοπελίτη", για τον οποίο δεν ξέρουμε τίποτα;»

«Μάλλον», κατέληξε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «η αλήθεια δεν είναι σε ένα απόλυτο "ναι" στη μυστική διπλωματία, όπως αυτό που πρέσβευε ο Ταλεϋράνδος, στις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά ούτε ένα απόλυτο "όχι", όπως αυτό που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ουίλσον έναν αιώνα αργότερα. Την αλήθεια πρέπει να την ψάχνουμε κάθε φορά στις αποχρώσεις, στους ιριδισμούς καμιά φορά των αποχρώσεων, θα έλεγα, και αυτό απαιτεί ένα πολύ προσεκτικό και εξασκημένο μάτι».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος άφησε αναπάντητο και ένα ερώτημα του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος ρώτησε αν έγινε καλή παρουσίαση του σχεδίου Ανάν στην κοινή γνώμη. «Δεν ξέρω, εγώ είμαι πια απ' έξω. Σεις γνωρίζετε περισσότερα».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή