Apple: Εν αναμονή σημαντικής κάμψης των πωλήσεων iPhone

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 13:30
UPD:27/01/2016 23:38
REUTERS/JONATHAN ALCORN
A- A A+

Η Apple αναμένεται να αναφέρει πωλήσεις iPhone οι οποίες αυξήθηκαν ελαφρώς πάνω από 1% μέσα στο τρίμηνο των διακοπών, κάτι που θα αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράδυνση πωλήσεων που έχει καταγραφεί- μακριά από τα διψήφια ποσοστά που είχαν συνηθίσει να βλέπουν οι επενδυτές.

Τα iPhone 6S και 6S Plus φαίνονται να έχουν αδύναμη ζήτηση, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς έχουν λιγότερα χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από τους δημοφιλείς προκατόχους τους. Τα νέα iPhones επίσης «πάσχουν» λόγω συγκρίσεων με τις μεγάλες πωλήσεις των παλαιότερων μοντέλων.

Η εταιρεία προέβη σε μια κίνηση μεγάλης σημασίας στη συγκεκριμένη αγορά όται αποκάλυψε το iPhone 6 και το 6 Plus με τις μεγάλες οθόνες το 2014, τραβώντας την προσοχή του ασιατικού κοινού. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η Apple ίσως να έγινε θύμα της επιτυχίας της, καθώς είναι δύσκολο να επαναληφθεί η επιτυχημένη αυτή πορεία, καθώς πολλοί πελάτες είτε αγοράζουν παλαιότερα iPhone 6 είτε περιμένουν το iPhone 7.

Ακόμη, τον ρόλο τους παίζουν και οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, καθώς η Κίνα, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της εταιρείας, είχε επιβράδυνση της οικονομίας της.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Apple πούλησε 75,5 εκατ. iPhones στο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου, αύξηση 1,3% σε σχέση με ένα έτος πριν, σύμφωνα με στοιχεία της FactSetStreetAccount. Συγκριτικά, είχε σημειωθεί άνοδος 46% (έτος με έτος) στις πωλήσεις iPhone στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Η μεγαλύτερη επιβράδυνση των πωλήσεων iPhone μέχρι τώρα ήταν 6,8%, στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με δεδομένα της Statista.

Ακόμη, η Apple αναμένεται να βιώσει πτώση των πωλήσεων iPhone το τρίμηνο του Μαρτίου- την πρώτη φορά που οι πωλήσεις θα πέσουν από το λανσάρισμα του iPhone το 2007. Εκτιμάται ότι η εταιρεία θα πρέπει να περιμένει το iPhone 7, που αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Η νέα συσκευή αναμένεται να είναι αδιάβροχη, να έχει ασύρματα ακουστικά και να χρησιμοποιεί force touch τεχνολογία αντί του home button.

Προτεινόμενα για εσάς