Βερολίνο: Αυλαία με βραβεύσεις για το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016 18:35
A- A A+

Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής, στο Βερολίνο, το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου «Hellas Filmbox Berlin», κατά τη διάρκεια του οποίου προβλήθηκαν 71 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ.

 Η απονομή των βραβείων και η γερμανική πρεμιέρα του «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη γέμισαν ασφυκτικά την μεγάλη αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου «Babylon».

Ο χολιγουντιανός αέρας ενισχύθηκε από τα κοστούμια που σχεδίασε ειδικά για τη βραδιά η Daphne Valente για την ηθοποιό Άννα Ρεζάν Κριτσέλη, η οποία ανέλαβε την παρουσίαση.

Στο καλλιτεχνικό μέρος, δόθηκε έμφαση στο έργο νέων Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν σήμερα στη Γερμανία. Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν και μαζί το επόμενο ραντεβού, για τις 18 Ιανουαρίου του 2017, με το 2ο Φεστιβάλ του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο.

Στην κατηγορία «Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας» βραβεύτηκε η ταινία «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Έκτορα Λυγίζου.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο «Αγόρι που έτρωγε το φαγητό του πουλιού», του Έκτορα Λυγίζου.

Το έργο παρουσιάζει τρεις ημέρες από τη ζωή ενός 23χρονου αγοριού στη σημερινή Αθήνα που παλεύει να επιβιώσει, αλλά και να κρατήσει στη ζωή το καναρίνι του, κόντρα στις συνθήκες αλλά κυρίως κόντρα στο πείσμα και την περηφάνια του, κόντρα στην απόφασή του να μη ζητήσει από πουθενά βοήθεια και να τα βγάλει πέρα μόνος του.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιάννης Παπαδόπουλος, Λίλα Μπακλέση, Κλεοπάτρα Περάκη, Βαγγέλης Κομματάς, Χαράλαμπος Γωγιός.

Έκτορας Λυγίζος.

Στις υπόλοιπες βραβεύσεις, στην κατηγορία  «Καλύτερου Ντοκιμαντέρ» πρώτευσε  το «Encardia - H πέτρα που Χορεύει» του Άγγελου Κοβότσου, «Καλύτερη Ταινία New Vision» αναδείχτηκε η «Μικρή Άρκτος» της Ελισάβετ Χρονοπούλου, ενώ ως «Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους» βραβεύθηκε το «Dye» του Γιώργου Τελτσίδη.

Οι κριτικές επιτροπές, οι οποίες επεσήμαναν το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών, απένειμαν, ακόμη, τιμητικά βραβεία στις ταινίες μικρού μήκους «Βόλτα» της Στέλλας Κυριακοπούλου και «Jenning's Lodge» της Αλίκης Σούμα και στην κατηγορία New Vision στο «Dinner  for a few» του Νάσου Βακάλη.

«Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη.

Τέλος,  η υποδιευθύντρια του Φεστιβάλ, Sandra von Ruffin, ευχαρίστησε πρώτα από όλους το κοινό, που έδωσε έντονο «παρών», κάνοντας sold out πολλές από τις προβολές. Ακόμη, την ομάδα, όλους τους ανθρώπους ονομαστικά, που εργάστηκαν σκληρά και συχνά υπό αντίξοες συνθήκες τους τελευταίους έξι μήνες για την πραγμάτωση αυτής της πρώτης διοργάνωσης καθώς και τους Αστέρη και Ίνα Κούτουλα, που υπήρξαν οι εμπνευστές και η ψυχή του «Hellas Filmbox Berlin».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς