Η Α. Παπαρήγα για τα προβλήματα στην Παιδεία

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 14:02
A- A A+

Το υψηλό κόστος της Παιδείας για τα λαϊκά στρώματα, της δημόσιας και της ιδιωτικής, της παραπαιδείας, και το σημαντικό πρόβλημα του περιεχομένου και του σκοπού της μάθησης, υπογραμμίζει σε δήλωσή της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Χρόνο με το χρόνο», σημειώνει η γ.γ. του ΚΚΕ, «τα πράγματα γίνονται χειρότερα, η μόρφωση υποβαθμίζεται και τα παιδιά μας δέχονται κυριολεκτικά τον καταιγισμό ενός πλήθους αχρείαστων, άχρηστων γνώσεων, που πολλές φορές είναι άψυχες και ξεκάρφωτες, που δεν τους καλλιεργούν το ενδιαφέρον για τη μάθηση, τη μόρφωση και πάνω απ’όλα δεν τους αναπτύσσουν την κριτική ικανότητα, την επιστημονική μέθοδο και τη δίψα για μια δημιουργική ζωή».

Και η κ. Παπαρήγα προσθέτει: «Θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη τις λεγόμενες ευέλικτες ζώνες μαθημάτων, τα διαφοροποιημένα σχολεία, όπου αξιοποιούνται τα διάφορα σεμινάρια και οι χορηγοί επιχειρηματίες με μαθήματα δήθεν για την αγωγή του καταναλωτή, την αγωγή υγείας, την ισότητα των δύο φύλων, την «ευρωπαϊκή άνοιξη» όπως λένε και την επιχειρηματικότητα. Αυτά τα προγράμματα κυριολεκτικά θα διαλύσουν την ίδια την σκέψη των παιδιών».

Όπως επισημαίνει η γγ του ΚΚΕ, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών ειδικών σχολείων. Δεν έχουν διοριστεί οι αναπληρωτές που φροντίζουν τα εργαστήρια, ενώ στα ιδιωτικού δικαίου ειδικά σχολεία είναι απλήρωτοι οι καθηγητές και κανείς δεν ξέρει αν θα γίνουν νέες προσλήψεις, στην ουσία δεν υπάρχει προσωπικό».

«Επίσης», καταλήγει στη δήλωσή της η κ. Παπαρήγα, «πάλι βάσει των στοιχείων που έχουμε, δεν έχει υπογραφεί σύμβαση με τη Νομαρχία για την μεταφορά των παιδιών με αναπηρίες στα σχολεία τους, και αφορά και τα γενικά και τα σχολεία τα αθλητικά, μουσικά Γυμνάσια και τα λεγόμενα πολυπολιτισμικά σχολεία για τα παιδιά των παλιννοστούντων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή