Σκόπια: Με τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ η εξαγωγή προϊόντων στην Ε.Ε.

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 14:17
A- A A+

Η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να αλλάξει την ονομασία προέλευσης που αναγράφεται στα προϊόντα της που εξάγει στην Ε.Ε. και αυτά θα συνεχίσουν να φέρουν την συνταγματική ονομασία της χώρας, γνωστοποιήθηκε από τις τελωνειακές αρχές στα Σκόπια και από το υπουργείο Εξωτερικών.

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή, στάθηκαν οι δηλώσεις του αρμοδίου ευρωπαίου Eπιτρόπου κ. Λάσλο Κόβατς, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτη, ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ θα μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της στην ΕΕ, μόνο με την ονομασία που της αναγνωρίζουν ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. (FYROM) http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/08/1087208.htm .

Οι τελωνειακές αρχές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι δεν έχει φθάσει σε αυτές κάποιο επίσημο έγγραφο της Κομισιόν σχετικά με το θέμα αυτό και πρόσθεσαν ότι η διακίνηση των προϊόντων της χώρας στην Ε.Ε., καθορίζεται από σχετικό άρθρο στην Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης που έχει υπογράψει χώρα με την Ε.Ε., το οποίο αναφέρει ότι οι τοπικές αρχές αποφασίζουν την αναγραφή της ονομασίας στα πιστοποιητικά μετακίνησης των προϊόντων και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε ακόμη ότι ζητήθηκαν εξηγήσεις από την Κομισιόν σχετικά με την τοποθέτηση αυτή του εποτρόπου κ. Κόβατς.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδησεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή