Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Είναι η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, αλλά και η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο «τιμόνι» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τον Ιούλιο συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που η Κριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαγκάρντ διορίστηκε γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Η «σιδηρά κυρία» της Γαλλίας ανακοίνωσε επισήμως ότι θα επιδιώξει και δεύτερη θητεία, έχοντας ήδη εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη από τις ισχυρές οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης. Επί θητείας Λαγκάρντ το ΔΝΤ βρέθηκε αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία του: τη διάσωση της Ευρωζώνης, που δοκιμαζόταν από την κρίση χρέους. Το τίμημα της διάσωσης πολύ υψηλό, οδηγώντας σε «ντόμινο» προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Παρότι το 2016 βρίσκει την παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με μεγαλύτερους κινδύνους και την Ευρώπη να απειλείται από μια νέα κρίση, αυτή του μαζικού «κύματος» προσφύγων, η κα Λαγκάρντ δεν πτοείται.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στο προσκήνιο άλλοι υποψήφιοι που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά της, αν και το ΔΝΤ δέχεται αιτήσεις έως και τις 10 Φεβρουαρίου, με χρονοδιάγραμμα για την τελική επιλογή στις αρχές Μαρτίου. Παρότι χαίρει σεβασμού στους κύκλους της διεθνούς χρηματοοικονομικής κοινότητας και απολαμβάνει τη φήμη της χαρισματικής διαπραγματεύτριας, το παρελθόν στοιχειώνει τη δυναμική δικηγόρο και φιλόδοξη πολιτικό: Η κα Λαγκάρντ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη γαλλική δικαιοσύνη για τον ρόλο της στην υπόθεση Ταπί, το περιβόητο τραπεζικό σκάνδαλο που χρονολογείται από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών.
Η ίδια δηλώνει αθώα και αρνείται τις κατηγορίες, ενώ και το συμβούλιο του ΔΝΤ έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της. Από μικρή έχει μάθει να προσπερνάει τα εμπόδια που υψώνονται στο διάβα της. Ούσα πρωταθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης στα νιάτα της, αυτό που διδάχθηκε από το συγκεκριμένο άθλημα είναι «να σφίγγει τα δόντια και να χαμογελά», ό,τι κι αν συμβεί.