Συνταγή ευημερίας

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2005 17:25
UPD:17:38

A- A A+

Η Νορβηγία των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η χώρα που για πέμπτη συνεχή χρονιά καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς, όπως προκύπτει από την έκθεση του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Η έκθεση του Προγράμματος αυτού κατατάσσει τη Νορβηγία πρώτη στον κατάλογο των χωρών όσον αφορά την υγεία, την περίθαλψη, την μόρφωση και το προσδόκιμο ζωής.

Η Νορβηγία, που ακολουθείται από την Αυστραλία και το Λουξεμβούργο, απολαμβάνει μια ενδογενή ευημερία χάρη στα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει.

Στην καλύτερη χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές που προβλέπονται εξαιρετικά αμφίρροπες http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/09/12/1088097.htm και έχουν ως κύριο διακύβευμα τη διανομή του πλούτου.

Οποια κι αν είναι όμως η ετυμηγορία της κάλπης, δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική της Νορβηγίας, γιατί η συνταγή ευημερίας είναι κατοχυρωμένη.

Η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, όπως και τα τραπεζικά επιτόκια, το κράτος πρόνοιας (ενδεικτικά παρέχεται 10μηνη άδεια μητρότητας και με πλήρεις αποδοχές) έχει δημιουργήσει μια κοινωνία ίσων πολιτών με μικρές διαφορές στο μισθό που παίρνει ο εργάτης ενός εργοστασίου από τις αποδοχές ενός γιατρού.

Μπορεί το κόστος ζωής να είναι υψηλό, αλλά οι Νορβηγοί δεν χρειάζεται να πληρώσουν για πράγματα για τα οποία πληρώνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Η σύνταξή τους τούς φτάνει, δεν χρειάζονται επικουρικές συντάξεις, όπως δεν χρειάζεται να έχουν ιδιωτική ασφάλιση για ιατρική περίθαλψη ή να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

Βέβαια, υπάρχουν πάντα περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις.

Υπάρχουν ακόμη λίστες αναμονής στα νοσοκομεία που έχουν ενίοτε έλλειψη προσωπικού, αλλά οι Νορβηγοί είναι μάλλον υγιείς σαν λαός.

Είναι ίσως ο σολωμός, το φτηνότερο ψάρι στη χώρα, που τρώνε. Συμβάλλει ίσως και το ότι δεν δουλεύουν περισσότερες από 38 ώρες την εβδομάδα.

Πηγή: BBCGreek

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή