Ρωσία: Ο Πούτιν δεν ζήτησε από τον Άσαντ να παραιτηθεί

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 15:11
UPD:15:45
REUTERS/SPUTNIK

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

A- A A+

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δεν ζήτησε από τον ομόλογό του της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ να παραιτηθεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Τον τελευταίο καιρό διακινούνται πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει ζητήσει από τον Σύρο πρόεδρο να «διευκολύνει» την κατάσταση, αποχωρώντας από την εξουσία, με αντάλλαγμα την επιβίωση μεγάλου μέρους του καθεστώτος του.

Το καθεστώς του κ. Άσαντ, μολονότι κοσμικό, στηρίζεται στην αλαουϊτική μουσουλμανική μειονότητα, η οποία ακολουθεί μια παραλλαγή του σιιτικού Ισλάμ, ενώ η πλειοψηφία του πληθυσμού της Συρίας είναι σουνίτες μουσουλμάνοι.

Το Ιράν, ηγετική δύναμη του σιιτικού Ισλάμ, επιθυμεί την παραμονή του αλαουϊτικού καθεστώτος στην εξουσία και το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, η οποία έχει συμπήξει συμμαχία με τις σιιτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή στο όνομα της πάλης ενάντια στο σουνιτικό, τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος.

Οι ελεγχόμενες από σιίτες μουσουλμάνους κυβερνήσεις Συρίας, Ιράκ και Ιράν έχουν δημιουργήσει κοινό κέντρο πληροφοριών με τη Ρωσία, με έδρα τη Βαγδάτη.

Οι συγκεκριμένες δυνάμεις υποστηρίζουν επίσης τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου, καθώς και τους σιίτες αντάρτες Χούδι της Υεμένης, οι οποίοι έχουν καταλάβει την εξουσία στη χώρα από τον Ιανουάριο του 2015 και μάχονται κατά οκτώ σουνιτικών αραβικών χωρών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή