H Κύπρος απειλεί να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ε.Ε.

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 12:12
UPD:12:25
A- A A+

Η Κύπρος προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου λόγω της διαμάχης με τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. στο πώς θα διαχειριστούν την άρνηση της ¶γκυρας για την αναγνώριση της νήσου.

«Εάν δεν υπάρξει καμιά συμφωνία, σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία και αυτό σημαίνει ότι οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων δεν θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ερωτηθείς εάν η Κύπρος εγείρει το ενδεχόμενο χρήσης του δικαιώματος βέτο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι εάν δεν συμβούν βασικά πράγματα οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν, προσθέτοντας ότι κανείς δεν είπε ότι προτίθεται να ασκήσει βέτο.

Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις που γίνονται στην Ευρωπαική Ενωση, όσον αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε από την Νέα Υόρκη όπου βρίκεται: «Εμείς, προσπαθούμε ή να βγει μιά αντιδήλωση, που να μας ικανοποιεί ή να περιλαμβάνει στοιχεία, τα οποία θα είναι χρήσιμα γιά το μέλλον».

«Οπως ξέρετε», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, «η δήλωση της COREPER είναι μιά πολιτική δήλωση. Έχει τη σημασία της, βεβαίως. Και όταν έγινε η συνάντηση στην Ουαλία, η γενική εντύπωση των μελών, που έλαβαν μέρος, ήταν πως έπρεπε να ετοιμαστεί μιά αντιδήλωση, που να αντανακλά τις απόψεις, οι οποίες είχαν εκτεθεί από τα κράτη - μέλη. Έκτοτε, βέβαια, γνωρίζετε τις διεργασίες, που γίνονται παρασκηνιακά. Δεν είμαστε, όμως, ακόμη σε θέση να πούμε ποια θα είναι η τελική τοποθέτηση των αντιπροσώπων των άλλων χωρών».

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Λευκωσία δεν θα συγκατανεύσει στο πλαίσιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει μια αποδεκτή αντιδήλωση της Ε.Ε. στη μονομερή τουρκική δήλωση. Στην περίπτωση απουσίας διαπραγματευτικού πλαισίου, η διαπραγμάτευση ή θα αρχίσει στις 3 Οκτωβρίου, αλλά δεν θα προχωρήσει χωρίς «οδικό χάρτη» ή δεν μπορεί να αρχίσει καθόλου διαπραγμάτευση, εκτίμησε ο κ. Ιακώβου.

Πρόσθεσε πως η Τουρκία θα ήθελε μια πανηγυρική έναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να το πετύχει χωρίς «οδικό χάρτη», «γιατί εκείνη τη μέρα θα πρέπει να επιλεγούν και τα κεφάλαια με τα οποία θα πρέπει να αρχίσει η διαπραγμάτευση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή