Σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε, στις 07:41 το πρωί, με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κεφαλονιάς (300 χλμ δυτικά της Αθήνας).
Νωρίτερα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι στις 00:31 σήμερα οι σεισμογράφοι κατέγραψαν σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά των Παξών (320 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας).
Εν τω μεταξύ ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή των λιμνών Μεγάλης και Μικρής Βόλβης, όπου, χθες το βράδυ, σημειώθηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ.
Μέχρι τις 8:30 το πρωί δεν καταγράφηκαν άλλες δονήσεις, γεγονός που χαρακτηρίζεται από τους σεισμολόγους ιδιαίτερα θετικό, ενώ στις τοπικές αρχές των νομών Θεσσαλονίκης, Σερρών και Κιλκίς δεν υπήρξαν αναφορές για ζημίες σε κτίρια.
Όπως είπε ο σεισμολόγος στο εργαστήριο γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καρακώστας, όλα δείχνουν πως η σεισμική ακολουθία παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και ως εκ τούτου το πιο πιθανό είναι ότι η σεισμική δόνηση των 4,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Ωστόσο, τόνισε πως θα πρέπει να περάσουν τα πρώτα δύο κρίσιμα εικοσιτετράωρα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Όπως ανακοινώθηκε από το εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η πρώτη ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 21:54 , με μέγεθος 2,8 Ρίχτερ, ενώ στις 22:08 ακολούθησε ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ. Στις 22:16 καταγράφηκε μια ακόμα ασθενής δόνηση (2,8 Ρίχτερ), στις 22:26 μία μεγαλύτερη 4,2 Ρίχτερ και στις 22:53 η τελευταία, μεγέθους 3,3 Ρίχτερ.
Το επίκεντρο και των πέντε δονήσεων εντοπίστηκε στο σεισμογόνο χώρο μεταξύ των δύο λιμνών, της Μεγάλης και της Μικρής Βόλβης, στην ίδια περιοχή από την οποία προερχόταν ο καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, που έπληξε τη Θεσσαλονίκη στις 20 Ιουνίου του 1978.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η σεισμική αυτή έξαρση δεν εμπνέει λόγους ανησυχίας, ενώ όπως διευκρίνισαν οι σεισμοί στην Κεφαλονιά, τους Παξούς και στη Βόλβη δεν συνδέονται μεταξύ τους.