Joseph E. Stiglitz: Η νέα γεωοικονομική παγκόσμια τάξη

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 12:55
UPD:12:56
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στη θέση των παγκόσμιων εμπορικών συνομιλιών, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ακολουθούν τη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε», που βασίζεται σε επικαλυπτόμενους εμπορικούς συνασπισμούς και συμφωνίες. Το αποτέλεσμα ήταν πως αυτό που επρόκειτο να είναι ένα παγκόσμιο καθεστώς ελευθέρου εμπορίου έχει δώσει τη θέση του σε ένα καθεστώς παραφωνιών.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Joseph E. Stiglitz
κατόχου Νόμπελ Οικονομίας, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και κορυφαίου οικονομολόγου στο Roosevelt Institute

Το περσινό έτος ήταν αλησμόνητο για την παγκόσμια οικονομία. Δεν ήταν μόνο η συνολική επίδοση απογοητευτική, αλλά σημειώθηκαν βαθιές αλλαγές -και προς την καλύτερη, αλλά και προς τη χειρότερη κατεύθυνση- στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Το πιο αξιοσημείωτο ήταν η συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε στο Παρίσι τον περασμένο μήνα. Από μόνη της η συμφωνία απέχει πολύ απ’ το να θεωρηθεί αρκετή για να περιορίσει την αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο στόχο των 2 βαθμών Κελσίου πάνω από το προ-βιομηχανικό επίπεδο. Ωστόσο, έστειλε σε όλους το μήνυμα: Ο κόσμος κατευθύνεται, αναπόφευκτα, προς μια πράσινη οικονομία. Μια μέρα, η οποία δεν απέχει και πολύ, τα ορυκτά καύσιμα θα αποτελούν σε μεγάλο βαθμό στοιχείο του παρελθόντος.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή