Η δολοφονία του πρώην αξιωματούχου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006 «πιθανότατα εγκρίθηκε» από τον ίδιο τον τότε και νυν πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της βρετανικής Δικαιοσύνης.
Ο Λιτβινένκο πέθανε στα 43 του χρόνια στο Λονδίνο, λίγες ημέρες αφού δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο-210, το οποίο φέρεται να προσέλαβε στον οργανισμό του πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι.
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Αγγλίας και Ουαλίας Σερ Ρόμπερτ Όουεν τόνισε ότι είναι πιθανό ο κ. Πούτιν να ενέκρινε προσωπικά τη δολοφονία, μετά από μια πολύχρονη σύγκρουση του ρωσικού καθεστώτος με τον πρώην πράκτορά του.
Κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων ζητεί η χήρα του Λιτβινένκο
Η χήρα του Λιτβινένκο, Μαρίνα, εξέφρασε τη χαρά της για την έκθεση συμπερασμάτων των Βρετανών.
Μιλώντας έξω από το κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Λονδίνο, ανέφερε ότι «τα λόγια του συζύγου μου λίγο πριν τον θάνατό του, όταν και κατηγόρησε τον κ. Πούτιν, αποδείχθηκαν σε αγγλικό δικαστήριο».
Η κ. Λιτβινένκο κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να απελάσει όλους τους εργαζόμενους σε ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, αλλά και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου.
Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ανέφερε, πάντως, ότι η χώρα της θα συνεχίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία, σε όσους τομείς αυτό κρίνεται «απολύτως απαραίτητο».
Το κριτήριο για τους τομείς αυτούς θα είναι «τα ζωτικά συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας».
Η βρετανική κυβέρνηση, πάντως, θα καλέσει τον Ρώσο πρέσβη στο Λονδίνο για εξηγήσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα Λιτβινένκο, ενώ θα προχωρήσει και σε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ατόμων που συνδέονται με την υπόθεση.
Δύο Ρώσοι, οι Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν, κατηγορούνται για τον φόνο του Λιτβινένκο, με τους ίδιους ωστόσο να αρνούνται τις κατηγορίες.
«Σε γνώση Πατρούσεφ και Πούτιν»
Ο Σερ Ρόμπερτ Όουεν ανέφερε ότι οι δύο άνδρες έδρασαν πιθανότατα υπό την καθοδήγηση της ρωσικής FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας).
Στην έκθεσή του, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Λαμβάνοντας υπ' όψη όλα τα στοιχεία και την ανάλυσή τους, κρίνω ότι η επιχείρηση δολοφονίας του Λιτβινένκο είχε την έγκριση του κ. Πατρούσεφ και πιθανότατα του προέδρου Πούτιν».
Ο Νικολάι Πατρούσεφ ήταν διευθυντής της FSB από το 1999 έως το 2008, την περίοδο που ανέτειλε πολιτικά το «άστρο» του Βλάντιμιρ Πούτιν στην πολιτική ζωή της Ρωσίας.
Ο κ. Λουγκοβόι, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της βρετανικής Δικαιοσύνης, τα χαρακτήρισε «εξωφρενικά».
Ρωσία: Μεροληπτική και αδιαφανής η έρευνα
Μεροληπτική και αδιαφανή χαρακτήρισε την έρευνα των Βρετανών δικαστών για τη δολοφονία Λιτβινέκο η Ρωσία.
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
naftemporiki.gr