Η Ε.Ε. θα αξιολογήσει την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου το 2006

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 20:27
A- A A+

Την αντιδήλωση της Ε.Ε. στη δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου, θα εξετάσει εκ νέου αύριο η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Το προσχέδιο της απάντησης της Ε.Ε. που έχει επεξεργαστεί η βρετανική προεδρία και έχει υπόψη του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει:

«... Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της εκφράζουν τη λύπη τους διότι η Τουρκία αισθάνθηκε την ανάγκη να προβεί στη δήλωση για την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την υπογραφή.

Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της καθιστούν σαφές ότι αυτή η δήλωση είναι μονομερής, δεν αποτελεί μέρος του Πρωτοκόλλου, και δεν έχει καμία νομική επίπτωση καθ' όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της αναμένουν πλήρη και δίχως διάκριση εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και άρση όλων των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμών στα Μέσα Μεταφοράς.

Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η Ε.Ε. θα αξιολογήσει την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου το 2006. Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της σημειώνουν, ότι για όσο χρόνο η Τουρκία δεν εφαρμόσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις στα σχετικά κεφάλαια δεν μπορούν να ξεκινήσουν.

... H εκ των προτέρων αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί αναγκαίο στοιχείο της ένταξης. Κατά συνέπεια, η Ε.Ε. υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της συμφωνούν στην ανάγκη να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού και ότι η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τις αρμονικές σχέσεις στην περιοχή.

Το Συμβούλιο θα διασφαλίσει την παρακολούθηση της προόδου που θα έχει σημειωθεί σε όλα αυτά τα θέματα το 2006».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή