Σφίγγουν τον κλοιό στη Ντέιρ Αλ Ζορ οι τζιχαντιστές

Φόβοι για μαζική σφαγή εάν καταλάβουν πλήρως την πόλη από τις δυνάμεις του Άσαντ
Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 15:47
UPD:15:53
REUTERS/RODI SAID

Οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Χαλέπι, την Ράκα και την Ντέιρ Αλ Ζορ έχουν συγκεντρωθεί σε σχολείο στη Ρας αλ-Άιν της δυτικής Συρίας και περιμένουν να περάσουν σε ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές. 

A- A A+

Το Ισλαμικό Κράτος σφίγγει τον κλοιό στην πόλη Ντέιρ Αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, ο πληθυσμός της οποίας ζει υπό το κράτος του τρόμου, μετά τον θάνατο τις τελευταίες ημέρες δεκάδων αμάχων και την απαγωγή από τους τζιχαντιστές 400 κατοίκων της, οι 270 από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι την Τρίτη.

Σφοδρές μάχες μαίνονταν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο το Ισλαμικό Κράτος στην πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία είναι πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 450 χλμ. βορειοανατολικά της Δαμασκού.

Οι τζιχαντιστές ελέγχουν το 60% της πόλης, στην οποία εξακολουθούν να ζουν 200.000 άνθρωποι. Οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης ενισχύουν την πολιορκία των συνοικιών που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στο κεντρικό, το δυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το 70% των κατοίκων των συνοικιών που πολιορκούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι γυναίκες και παιδιά.

«Οι άνθρωποι φοβούνται, η κατάσταση έχει γίνει πολύ δύσκολη», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Ατίγεχ, κάτοικος της πόλης. «Σπάνια βρίσκουμε τρόφιμα και λαχανικά και αρχίζουμε να έχουμε πρόβλημα και με το ψωμί», πρόσθεσε.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το Σαββατοκύριακο το προάστιο Αλ Μπεγκαϊλίγια στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, το οποίο αποτελούσε το γεωργικό της κέντρο.

«Αν πέσει η πόλη, θα γίνει σφαγή», σημείωσε ο Ατίγεχ, αναφερόμενος στις πληροφορίες που μεταδίδουν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, οι οποίες αναφέρονται στον θάνατο περισσότερων από 300 αμάχων το Σάββατο από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, κατά τις επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν μέλη της οργάνωσης και τις επιθέσεις μαχητών της σε κυβερνητικές θέσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή