Εικοσάλεπτη συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν είχε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη.
Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, «με το γενικό γραμματέα κ. Κόφι Αναν είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις για το Κυπριακό, για την ονομασία της FYROM και για θέματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ».
Από την πλευρά του, όπως έκανε γνωστό διπλωματική πηγή, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έδειξε να κατανοεί την ελληνική θέση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ, ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στο συνομιλητή του ότι χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Μάθιου Νίμιτς για επανάληψη των συνομιλιών προς κατάληξη συμφωνίας σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, που θα συμβάλει στην εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή και θα βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως η πρόταση του κ. Νίμιτς απορρίφθηκε από την ηγεσίας της γειτονικής χώρας.
Όσον αφορά το Κυπριακό, η ίδια πηγή δήλωσε ότι ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την εκτίμησή του για την προσωπική εμπλοκή του κ. Ανάν στο ζήτημα της Κύπρου, επισημαίνοντας πως στηρίζει τις προσπάθειές του και τόνισε ότι μια νέα πρωτοβουλία θα πρέπει να ετοιμαστεί προσεκτικά προς αποφυγή μιας νέας αποτυχίας, ώστε να οδηγηθούμε σε συνολική λύση του προβλήματος για επανένωση του νησιού.
Σε ανακοίνωση, εξάλλου, του ΟΗΕ για τη συνάντηση του Κόφι Ανάν με τον έλληνα πρωθυπουργό, τονίζεται ότι συζήτησαν για την Κύπρο, την ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα το ζήτημα της ονομασίας, για το Κόσοβο και τη μεταρρύθμιση Ηνωμένων Εθνών.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως στο θέμα της Κύπρου «ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού είπε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι «οι καλές του υπηρεσίες παραμένουν στη διάθεση και των δύο πλευρών».
Πριν από λίγες ώρα άρχισε στην έδρα του ΟΗΕ η συνάντηση κορυφής των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια ακολουθεί η συνεδρίαση για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, στο περιθώριο της οποίας ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις. Ο κ.Καραμανλής θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Μεξικού Βινσέντε Φοξ Κεσάδα, και τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Αμπντέλ Αζίζ, καθώς και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.
Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στη διάρκεια της συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις 12:30 θα συναντηθεί κατ΄ιδίαν με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Το απόγευμα ο κ. Καραμανλής θα παραχωρήσει συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση (PBS) των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η σημερινή συμμετοχή και ομιλία του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζεται από διπλωματικούς κύκλους «ιστορική για την παρουσία της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή», καθώς η χώρα μας είναι μη μόνιμο μέλος του Σώματος για τη διετία 2005 και 2006. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει προγραμματιστεί για τις 6:20 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).
Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος (10:00-12:30) στη σύνοδο Κορυφής της Γαλλοφωνίας, στις 14:30 θα συναντηθεί με τον βέλγο ομόλογό του Γκι Φέρχοφσταντ, ενώ στις 19:00-20:30 θα λάβει μέρος στη δεξίωση που παραθέτει η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη προς τιμήν του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή της ελληνικής ομογένειας. Στις 21.15 θα λάβει μέρος στην απονομή βραβείων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.
Την Παρασκευή, στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 12:00 θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα και στις 13:0 θα αναχωρήσει για Αθήνα.