Οξεία αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

Κατά τη συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 15:54
UPD:16:03
A- A A+

Οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης – και αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου κατήγγειλε ότι οι μεγαλόστομες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τους αγρότες κατέρρευσαν σε 18 μήνες. «Σήμερα υπάρχει φτώχια στον αγρότη, ακρίβεια στον καταναλωτή και κέρδη στο μεσάζοντα. Ο Πρωθυπουργός αν και είχε δεσμευτεί να είναι παρών προσωπικά στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, δεν εμφανίστηκε σε κανένα συμβούλιο υπουργών Γεωργίας. Αν και είχε υποσχεθεί αγροτική σύνταξη από τα 200 ευρώ στα 310, έδωσε μόνο 12 ευρώ, ενώ αντί για μείωση του ΦΠΑ από 18% σε 8% στα γεωργικά μηχανήματα και λιπάσματα, προχώρησε σε αύξηση του ΦΠΑ», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Όπως είπε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση ασχολήθηκε με διάλυση των υπηρεσιών χάρη των ημετέρων της κυβέρνησης και δημιούργησε νέες αμειβόμενες θέσεις σε όλο το δημόσιο για να βολέψει δικούς της συνταξιούχους, ενώ διαμόρφωσε μηχανισμούς που θα στηρίξουν την αγροφυλακή του κ. Καραμανλή, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οξεία ήταν η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος, αφού καυτηρίασε τις παρατεταμένες, όπως επισήμανε, διακοπές του κ. Παπανδρέου (προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τους παριστάμενους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ), χαρακτήρισε ψεύτη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον κατηγόρησε ότι βαρύνεται με τα λάθη και τις παραλείψεις 11 ετών και την ευθύνη για τον «φόνο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η σημερινή συζήτηση ήταν ευνοϊκή συγκυρία για τον κ. Παπανδρέου για να διακόπτει τις διακοπές του και να μιλά για δεύτερη φορά κατά το 18μηνο της διακυβέρνησης της ΝΔ για τα αγροτικά», ανέφερε σε παρέμβασή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, αφού στην αρμόδια επιτροπή ψήφισε τα μισά άρθρα και το σύνολο των φορέων συμφωνεί με τα μέτρα», σημείωσε ο κ. Μπασιάκος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι περήφανη για το έργο της στον αγροτικό τομέα.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην ενέργεια του υπουργού Ανάπτυξης να κινήσει τη μετονομασία της Λίμνης Πλαστήρα σε Νικόλαου Πλαστήρα-Κωνσταντίνου Καραμανλή, αναφερόμενος σε σχετική επιστολή του κ. Σιούφα προς τη διοίκηση της ΔΕΗ. «Όχι μόνο έχετε αποτύχει, αλλά δεν έχετε σοβαρότητα στην πολιτική σας. Τα έχετε κάνει θάλασσα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι και η μετονομασία του υπουργείου Γεωργίας σε Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι κενή περιεχομένου.

«Και επειδή έχει τελειώσει το παραμύθι ότι "για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ", συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, σωσίβιο για την κυβέρνηση είναι να ζητάει από μας προτάσεις». «Θα έπρεπε ο κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη να είναι πιο ειλικρινής και να πει: "Περιμένω προτάσεις από τον κο Παπανδρέου επειδή δεν ξέρουμε πού πάμε". Αρπάξατε ως σωσίβιο την υπεύθυνη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή της ΚΑΠ. Ήταν ένας χρόνος χαμένος για την αγροτική οικονομία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπασιάκος επεσήμανε ότι το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να αποκαταστήσει μία ιστορική αδικία, προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ όφειλε το 1982 να ονομάσει τη Λίμνη Κωνσταντίνου Καραμανλή».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αποκάλυψη της κοινωνικής αναλγησίας της Κυβέρνησης, την άρνηση της να δώσει επίδομα θέρμανσης στις ευπαθείς ομάδες.«Εχετε εισπράξει τεράστιους φόρους από το πετρέλαιο. Δώστε το επίδομα», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας ότι «όταν το ΠΑΣΟΚ έδωσε 50.000 δραχμές ως επίδομα, η ΝΔ ήταν αυτή που ζητούσε 100.000 δραχμές».

Πηγή ΝΕΤ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή