Βαρθολομαίος: Όλα έτοιμα για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 16:46
A- A A+

Έτοιμα είναι όλα για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στο Φανάρι στις 30 Νοεμβρίου, για τη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Αναμένω την επίσημη απάντηση αποδοχής της προσκλήσεώς μου. Τα πράγματα μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Βατικανού είναι έτοιμα. Μεταξύ Βατικανού και ¶γκυρας δεν μπορώ να έχω λόγο. Εάν δεν ευoδωθεί κατά τη θρονική γιορτή στις 30 Νοεμβρίου, τότε μπορεί να γίνει μία άλλα στιγμή. Ο Πάπας είναι πάντοτε επιθυμητός και αναμενόμενος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Έδεσσα όπου βρίσκεται.

Ερωτηθείς αν ο Πάπας θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι και οι προηγούμενοι Πάπες πήγαν στην Αγία Σοφία, υπενθυμίζοντας ότι ο Πάπας Παύλος ο 6ος το 1967 γονάτισε και προσευχήθηκε κατά την επίσκεψή του. «Εάν το επιθυμεί, δεν μπορεί να τον αναγκάσει κανείς (σ.σ. να πάει ή να μην πάει). Εγώ δεν έχω λόγο επ' αυτού. Η Αγία Σοφία είναι σήμερα μουσείο, είναι ζήτημα για το οποίο θα συνεννοηθεί με την κυβέρνηση της ¶γκυρας», είπε ο κ. Βαρθολομαίος.

Νωρίτερα με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Έδεσσας, Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και Συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, με τη συμμετοχή τριάντα ιεραρχών.

Στο κήρυγμά του, στον κατάμεστο από πιστούς ναό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη σημερινή γιορτή της Ορθοδοξίας, της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, επισημαίνοντας τη σημασία του Σταυρού στη ζωή των χριστιανών.

Στην προσφώνηση του ο μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας Ιωήλ επισήμανε ότι η επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου σηματοδοτεί τους πνευματικούς αρραβώνες για πολλές ακόμη επισκέψεις.

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τα εγκαίνια του Γηροκομείου Έδεσσας το οποίο κατασκευάστηκε από δωρεές κυρίως των οικογενειών Δίζα και Γούναρη, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ και δυναμικότητας 36 κλινών.

Νωρίτερα ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφτηκε το νομάρχη Πέλλας Προκόπη Σιβένα από τον οποίο ενημερώθηκε για θέματα του νομού.

Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα εγκαινιάσει την έκθεση «Μουσείον Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου» με θέμα τη Μικρά Ασία, ενώ το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο της Έδεσσας θα ανακηρύξει τον κ. Βαρθολομαίο επίτιμο δημότη της πόλης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή