Γιατί η κυβέρνηση ανοίγει τώρα θέμα εκλογικού νόμου 

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 09:51
UPD:09:57
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Το χαρτί της αλλαγής του εκλογικού νόμου επί τω αναλογικότερω βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση τέσσερις μήνες μετά την εκλογή της, στις 20 του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Το θέμα «άνοιξε» και επίσημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την οποία προκάλεσε ο ίδιος. Τη σκυτάλη πήρε με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος προανήγγειλε επί της ουσίας νέο εκλογικό νόμο εντός του 2016.

Επί της ουσίας το Μαξίμου εντάσσει ένα πάγιο αίτημα της αριστεράς στους εκλογικούς του σχεδιασμούς σε μια περίοδο που λόγω κρίσης και μνημονίων ο πολιτικός χρόνος έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. 

Ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο είναι:

  • Το μπόνους του πρώτου κόμματος από 50 έδρες να πέσει σε 20 με 30.
  • Να «σπάσουν» οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες όπως η Β΄ Αθήνας (υπάρχει πρόταση καμία περιφέρεια να μην εκλέγει πάνω από έξι βουλευτές, η οποία αν περάσει θα σπάσουν 10 περιφέρειες της χώρας).
  • Να μειωθεί το ποσοστό εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή από 3% που είναι σήμερα στο 2,5 ή ακόμη και στο 2%.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή απαιτεί 200 βουλευτές. Συνεπώς η κυβέρνηση, αν συναινέσουν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων με τους 15 βουλευτές του ΚΚΕ, μπορεί να τον αλλάξει χωρίς να χρειαστεί τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Η Ένωση Κεντρώων δεν έχει λόγους να μην δεχθεί τις αλλαγές από τη στιγμή που η μείωση του 3% τής αφαιρεί το άγχος της εισόδου στη Βουλή. Η μείωση του μπόνους στο πρώτο κόμμα, όπως και το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αποτελεί αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το Ποτάμι δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. «Δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και δύσκολο», παραδέχεται κυβερνητικός βουλευτής.

Γιατί όμως τώρα; Για δύο λόγους: Πρώτον, διότι ο «οδικός χάρτης» Τσίπρα για συμφωνία με τους δανειστές, ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απομείωση του χρέους και έξοδο στις αγορές μοιάζει δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να έχει επιτυχή κατάληξη.
Δεύτερον, η εκλογή Μητσοτάκη στη Ν.Δ. και οι αναταράξεις που προκάλεσε και προκαλεί στα κόμματα του κέντρου και της κεντροαριστεράς αναγκάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρωθυπουργό να «τρέξουν» και να ρίξουν στη «μάχη του κέντρου» τα βαριά τους χαρτιά. Ειδικά όταν ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια εμπλοκή με τους δανειστές και μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμη και εντός του 2016.

Κατά πολλούς η χθεσινή κίνηση του προέδρου της Βουλής να αυξήσει τον αριθμό των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9, ώστε και τα μικρότερα κόμματα να έχουν ένα δικό τους μέλος και να αποσπάσει τη συναίνεσή τους δίνει τον τόνο των εξελίξεων, και είναι ενδεικτική του τρόπου που θα σκέφτεται από εδώ και στο εξής το Μαξίμου.    

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή