«Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων στην τροπολογία για το ΕΣΡ

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 19:50
UPD:19:54
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φωτογραφία από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

A- A A+

Την έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά και της Ένωσης Κεντρώων αποκόμισε η τροπολογία που αυξάνει τα μέλη του ΕΣΡ από επτά σε εννέα. Ωστόσο η τροπολογία θα τεθεί προς ψήφιση αύριο Τρίτη, ύστερα από αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσε η Ν.Δ. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατηγόρησε για «κωλυσιεργία» τη Ν.Δ. ξεκαθαρίζοντας ότι «αύριο θα κατατεθεί από εμένα ανοικτή και για τα πρόσωπα πρόταση για ΕΣΡ είτε με 7 είτε με 9 μέλη» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αύριο θα έχουν αρθεί αυτά τα προβλήματα».

Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ παρών δήλωσαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Το θέμα του ΕΣΡ θα συζητηθεί αύριο το απόγευμα στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αμέσως μετά την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Το πολιτικό διακύβευμα της τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε μία ημέρα πριν την Διάσκεψη των Προέδρων, επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής: «Θα δεχτούμε τρεις μήνες μετά που υπάρχει νόμος για νέο τηλεοπτικό τοπίο να μπλοκαριστεί και να παραμείνει θολό για διαπλοκή το πολιτικό τοπίο; Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα και κάθε κόμμα θα τοποθετηθεί».

Ο κ. Βούτσης είπε ότι η τροπολογία «θα διευκόλυνε τον ρόλο μου ως προέδρου της Βουλής για να κάνω τις συζητήσεις με τα κόμματα», ενώ αποκάλυψε πως για την κατάθεσή της «ήταν ενήμερα όλα τα κόμματα εκτός από την Χρυσή Αυγή». «Αν η Βουλή δεν θέλει να διευκολύνει, ας μην προχωρήσουμε. Η ουσία είναι το θέμα και η ουσία είναι η εξής: έχουμε δυόμιση μήνες από την ψήφιση του νόμου. Το Σύνταγμα λέει, και σωστά λέει, ότι χρειάζεται η αναζήτηση των ευρύτερων δυνατών συνθέσεων. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο με μία Βουλή 8 κομμάτων, ειδικά όταν δύο κόμματα δηλώνουν παρών (ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή).  Αντιλαμβανόμαστε ότι από τα 23 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων μένουν τα 20 για να συγκροτήσουν πλειοψηφία 4/5», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής και υπενθύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε επί τρία χρόνια με γνώμονα ότι αντιλαμβάνεται πως η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία και δεν υπονόμευσε την συγκρότηση των αρχών». Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν οι αρμοδιότητες που δίνει ο νόμος.

«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε πως «θέλουμε η διαδικασία να προχωρήσει με τις ευρύτερε δυνατές συναινέσεις για να εισχωρήσουν μέλη προτεινόμενα από όλα τα κόμματα» κάνοντας λόγο για «πολιτική θωράκιση του ΕΣΡ». «Ελπίζω και εύχομαι η ονομαστική ψηφοφορία να μην είναι προμήνυμα άρνησης στελέχωσης του ΕΣΡ», προειδοποίησε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση επέδειξε συναινετική διάθεση: «θα μπορούσαμε να επισπεύσουμε, αλλά περιμέναμε να ολοκληρώσετε την εσωκομματική σας διαδικασία και αύριο θα γίνει η συγκρότηση του ΕΣΡ για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες – διαγωνισμό για τον οποίο πιστεύω να είστε υπέρ», είπε.

Για «γύφτικο παζάρι του αίσχιστου είδους», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. «Η κυβέρνηση εξ συνήθειας και εξ επαγγέλματος αιφνιδιάζει το κοινοβούλιο. Αυτό εδώ δεν είναι κάτι επί του οποίου μπορεί να υπάρξει συναίνεση», είπε και πρόσθεσε: «ποιο είναι το θέμα ουσίας; Έχουμε γύφτικο παζάρι του αίσχιστου είδους. Βάζουμε άλλες δύο θέσεις για να βάλλουν άλλα δύο κόμματα. Αυτή είναι η πρόβλεψη του νομοθέτη; Να πετύχουμε συναινέσεις διά της τοποθετήσεως των ημετέρων; Η διάταξη μας εκθέτει ενώπιον του λαού. Μας λέει ότι είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει ένα παζάρι να δεχθούμε οτιδήποτε. Αυτή την λογική την αντικρούουμε κάθετα. Άλλα θέλει ο συνταγματικός νομοθέτης και οραματίζεται η κοινωνία. Η διάταξη είναι έκθετη και δεν αποτελεί τόπο οποιαδήποτε συναίνεσης. Η ΝΔ σε τέτοιες διατάξεις ντροπής δεν έχει πρόθεση να συναινέσει».

«Δεν πρέπει να μιλάμε για παζάρι, αλλά για διευκόλυνση της συναίνεσης. Η διευρυμένη σύνθεση δίνει την δυνατότητα όχι μόνο στην αριστεία και την αξιοκρατία, αλλά και στην δημοκρατία να εκφραστεί στο ΕΣΡ», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Συναίνεση σε μεθοδεύσεις οικοδόμησης του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνουμε», είπε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. «Οικοδομείται η ευρεία συναίνεση που θέλει ο νομοθέτης όταν λέτε «θα σας δώσουμε και δύο θέσεις παραπάνω»;. Δεν συμβάλλει, χειροτερεύει τα πράγματα ο υπουργός με την παρέμβαση που κάνει. Εξακολουθεί να συμπεριφέρεται αλαζονικά», πρόσθεσε.

«Για να επιτευχθεί η συναίνεση πρέπει να μην την τορπιλίζουμε. Και με αυτή την διαδικασία μπαίνουν εμπόδια στην διαδικασία που θα ακολουθήσει στην Διάσκεψη των Προέδρων. Επειδή η διαβούλευση δεν έχει γίνει, να αποσύρετε την τροπολογία», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Και ο εισηγητής του κόμματος Θόδωρος Παπαθεοδώρου ρώτησε την κυβέρνηση: «πότε ανακαλύψατε ότι το ΕΣΡ χρειάζεται ενίσχυση; Πέντε λεπτά πριν μπείτε μέσα ή πριν από δύο μήνες όταν σας προειδοποιούσαμε; Τελευταία στιγμή είναι τουλάχιστον άκομψο και παιδαριώδες».

«Οι νταβατζήδες της ενημέρωσης θα συνεχίσουν να είναι όχι η τέταρτη, αλλά η κύρια εξουσία», εκτίμησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Βαγγέλης Καρακώστας, διαμαρτυρόμενος ότι στα ΜΜΕ «επικρατεί μία ιδιότυπη ομερτά εις βάρος της Χρυσής Αυγής». Είπε ακόμη ότι «στη διαμόρφωση του διαπλεκόμενου τηλεοπτικού τοπίου έχουν συμβάλλει συγκεκριμένα κόμματα και σ’ αυτό το διαπλεκόμενο τοπίο έχουν βρει στασίδι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

«Με το που μπήκαμε στην αίθουσα μας θέσατε μία τροπολογία και μας είπατε να πάρουμε θέση. Αυτός είναι ο δημιουργικός τρόπος στον οποίο αναφερθήκατε; Ψηφίζουμε παρών», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Για «πελατειακό σύστημα» έκανε λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Βουλής. «Θα παρακαλούσα ευθύτατα να πει για ποιον από τους επτά ή εννέα ανθρώπους ή άλλους υπαινίσσεται ότι έχουν σχέση με το πελατειακό σύστημα και δεν είναι πρόσωπα υψηλής αξίας. Δεν είναι σωστό αβρόχοις ποσί να υπαινισσόμαστε ή να λέμε περί πελατειακού συστήματος. Αυτό το καλαμπούρι θα σταματήσει σ’ αυτή την αίθουσα. Να πει αν έστω και για έναν ισχύει αυτή η βαρύτατη κατηγορία και προς τα πρόσωπα και προς εμένα προσωπικά», τόνισε ο Ν. Βούτσης.

«Συμφωνούμε με την επέκταση των μελών. Ζητούμε κάθε κόμμα να έχει ένα μέλος», είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας.

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή