Α. Αλαβάνος: Δοκιμασμένο, αποτυχημένο και επικίνδυνο το μοντέλο πολιτικής της ΝΔ

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 17:58
A- A A+

Για κοινωνική αδιαφορία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο πρόεδρος του συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 70η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε συμβολικά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Κορδελιού για να δείξει, όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, ότι υπάρχει και η άλλη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν φάνηκε στην τελετή εγκαινίων της 70ης ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε «δοκιμασμένο, ανίκανο, αποτυχημένο και επικίνδυνο» το μοντέλο πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για το οποίο είπε ότι αποτελεί την ελληνική έκφραση του μοντέλου της πολιτικής του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε πως δεν είναι ελεημοσύνη, αλλά υποχρέωση της Πολιτείας προς τους καταναλωτές.

Παράλληλα επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης για τον χειρισμό της υπόθεσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σημειώνοντας ότι δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει την απόφαση της Κομισιόν, ενώ την κάλεσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να την αμφισβητήσει με κάθε τρόπο.

«Εμείς θέλουμε να καταδικάσουμε κατ΄αρχήν την απόφαση της Ε.Ε. η οποία στρέφεται ενάντια στη λειτουργία των εθνικών αερομεταφορέων στις χώρες-μέλη της, δίνοντας ουσιαστικά αβαντάρισμα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις εταιρείες χαμηλού κόστους. Θέλουμε να καταγγείλουμε το μνημόνιο πώλησης της Ολυμπιακής εταιρίας σε μια εταιρεία άγνωστη αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων. Ολοι μας πρέπει να αντισταθούμε ώστε να μην γίνει η Ολυμπιακή Αεροπορία μια ελληνική “Ηλιος”», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ άσκησε κριτική και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι είναι «άφωνο» στην υπόθεση της Ολυμπιακής. «Εχω καλέσει προσωπικά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συνταχθούμε μαζί και να στηρίξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της Ολυμπιακής. Μια σαφής θέση του ΠΑΣΟΚ και μια κινητοποίηση των δυνάμεων του υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Ο.Α. θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιτυχία αυτού του αγώνα», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος.

Για τις προτάσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σχολίασε: «Δεν είναι θέμα δημοσίων σχέσεων και επιστολών το θέμα της συνεργασίας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την αξιωματική αντιπολίτευση στην καταγγελία των πολιτικών ιδιωτικοποίησης και την προώθηση ενός μετώπου για τον δημόσιο χαρακτήρα της Ολυμπιακής. Από κει και πέρα οι δημοτικές εκλογές δεν είναι κομματική δημοσκόπηση».

Σε ό,τι αφορά την Αριστερά και τις σχέσεις του ΣΥΝ με το ΚΚΕ σημείωσε: «Εμείς είμαστε μια δύναμη πλατιάς συνεργασίας της Αριστεράς. Πιστεύουμε στη μεγάλη Αριστερά. Πιστεύουμε ότι η δυναμική της κοινής δράσης μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά ως μεγάλη Αριστερά. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό είναι και το όνειρο μας και πάντα θα υπάρχουν καρέκλες για όσους το αρνούνται».

Όσον αφορά εξάλλου, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ο κ. Αλαβάνος παρατήρησε πως είναι αδιανόητο να ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και την ίδια στιγμή η Αγκυρα να μην αναγνωρίζει την Κύπρο.

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε «εθνικιστικό παραλήρημα» την παρέμβαση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, στην τελετή εγκαινίων, επισημαίνοντας: «Η Θεσσαλονίκη που θέλει να παίξει ρόλο στα Βαλκάνια, δεν μπορεί να έχει σύνδρομο φοβίας, να αισθάνεται κομπλεξικά, να μην έχει αυτοεκτίμηση και να μην έχει τη γενναιότητα στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί μέσα στον βαλκανικό χώρο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή