Πακέτο 5 δισ. για ενσωμάτωση προσφύγων στη Γερμανία προτείνει ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 18:27
UPD:18:32
EPA/RALF HIRSCHBERGER

«Μπορούμε να διαχειριστούμε το διπλό καθήκον της ενσωμάτωσης, δηλαδή την υποδοχή των νέων αφίξεων και επίσης την προάσπιση της συνοχής της κοινωνίας μας, εάν έχουμε ένα ισχυρό κράτος, ικανό να αναλαμβάνει δράση», σημείωσε ο κ. Γκάμπριελ.

A- A A+

Η Γερμανία χρειάζεται να αυξήσει τις δαπάνες για την αστυνόμευση, την εκπαίδευση και τη φροντίδα παιδιών κατά τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ευρώ, για να επιτύχει την ενσωμάτωση του αριθμού-ρεκόρ αιτούντων άσυλο και να αποτρέψει κοινωνικές εντάσεις, δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της πιο μαζικής εισροής προσφύγων στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περίπου 1,1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο καταγράφηκε ότι έφθασαν στη Γερμανία το 2015, αριθμός πολύ υψηλότερος από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας έπειτα από συνάντηση της ηγετικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), εταίρου στην κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ο κ. Γκάμπριελ, αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, τόνισε ότι το Βερολίνο πρέπει να αποφύγει τις κοινωνικές εντάσεις, υπό το φως της αύξησης των μουσουλμάνων που αιτούνται άσυλο στη Γερμανία.

«Μπορούμε να διαχειριστούμε το διπλό καθήκον της ενσωμάτωσης, δηλαδή την υποδοχή των νέων αφίξεων και επίσης την προάσπιση της συνοχής της κοινωνίας μας, εάν έχουμε ένα ισχυρό κράτος, ικανό να αναλαμβάνει δράση», σημείωσε ο κ. Γκάμπριελ.

Κάλεσε να καταβληθούν κοινές προσπάθειες από την ομοσπονδιακή και τις κρατιδιακές κυβερνήσεις, αλλά και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, ώστε να κατανεμηθεί το βάρος της προσπάθειας ενσωμάτωσης των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο γίνονται δεκτές.

«Χρειαζόμαστε 9.000 επιπλέον στελέχη της αστυνομίας, 25.000 νέους εκπαιδευτικούς και 15.000 εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς», εκτίμησε ο κ. Γκάμπριελ. Ο ίδιος κάλεσε να διπλασιαστούν οι δημόσιες δαπάνες για τη στέγη για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ενσκήψει έλλειψη φθηνής στέγης στα γερμανικά αστικά κέντρα.

«Τα κόστη γι' αυτό το πακέτο ενσωμάτωσης είναι περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση, τα ομόσπονδα κρατίδια και οι δήμοι πρέπει να συμφωνήσουν για το ποιος θα κάνει τι ακριβώς», συνέχισε ο κ. Γκάμπριελ.

Η πρόταση του αντικαγκελάριου είναι πιθανό να εγκριθεί κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης κοινής συνεδρίασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδιακών κυβερνήσεων τους επόμενους μήνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή