Καραμανλής: Απειλές για την Παγκόσμια Ειρήνη και Ασφάλεια

Ομιλία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Ασφαλείας
Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2005 19:12
A- A A+

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων προβαίνουν σε μια επισκόπηση της εφαρμογής της Διακήρυξης της Χιλιετίας και εξετάζουν το μέλλον του Οργανισμού.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εγκαινίασε μια νέα εποχή στις διεθνείς σχέσεις, η οποία εξάλειψε την απειλή της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πόλων ισχύος. Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει ακόμη βίαιες εσωτερικές συγκρούσεις, εμφυλίους πολέμους, γενοκτονία και άλλες ωμότητες μεγάλης έκτασης, προκαλώντας άπειρη οδύνη σε εκατομμύρια ανθρώπων.

Η τρομοκρατία αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο αυτά καθαυτά τα θεμέλια των δημοκρατικών μας κοινωνιών.

Η υπογραφή, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Συνόδου Κορυφής, της Διεθνούς Σύμβασης Καταστολής της Πυρηνικής Τρομοκρατίας και η υιοθέτηση, κατά την 60ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, μιας συνολικής Σύμβασης κατά της τρομοκρατίας αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικά βήματα στον αγώνα κατά αυτής της μάστιγας.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να τονισθεί ότι οι δράσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών δεν αυτο-αναιρούνται. Συμφωνούμε πλήρως με την πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, ότι «μακροπρόθεσμα θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, παράλληλα με τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελούν έναν από τους καλλίτερους τρόπους προφύλαξης από την τρομοκρατίας».

Συνεπώς, χαιρετίζουμε την υιοθέτηση μιας νέας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την απαγόρευση της υποκίνησης για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι η Απόφαση αυτή δεν πρέπει να επηρεάσει τις καθιερωμένες αρχές που άπτονται της ελευθερίας του λόγου και της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Στην αντιμετώπιση των βαθύτερων δομικών προβλημάτων που πυροδοτούν τις συγκρούσεις, η οικοδόμηση της ειρήνης οφείλει να συγκεράσει την ασφάλεια με την ανάπτυξη. Η χρηστή διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου, οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αναπτυξιακή βοήθεια, καθώς και η μεταρρύθμιση και ο εκδημοκρατισμός του τομέα ασφαλείας, αποτελούν καίρια συστατικά στην προσπάθεια μείωσης των σημερινών συγκρούσεων.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να ενδυναμωθούν στη διαχείριση, επίλυση και πρόληψη των συγκρούσεων και την επανεμφάνισή τους. Επιπρόσθετα, η πρώιμη, συνολική και αποτελεσματική αποτροπή των συγκρούσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της εντολής των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Συνολικές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές προς αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των συγκρούσεων είναι απαραίτητες.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε ενθέρμως τη δημιουργία μιας Επιτροπής Οικοδόμησης της Ειρήνης. Υποστηρίζουμε, επίσης, την υιοθέτηση μιας Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πρόληψη των συγκρούσεων στην Αφρική, που είναι η ήπειρος που μαστίζεται όσο καμία άλλη από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις.

Οι συγκρούσεις, πάντως, εντός και μεταξύ των κρατών δεν είναι η μοναδική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Νέες απειλές και προκλήσεις αναδύονται. Η ακραία φτώχεια σε πολλά σημεία του πλανήτη, οι θανάσιμες επιδημίες και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχουν καταστροφικές επιπτώσεις. Η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής είναι η εν δυνάμει μεγαλύτερη απειλή για τις κοινωνίες μας. Το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί ακόμη μια απειλή που μπορεί να έχει αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις και να προκαλέσει εμφύλιες συγκρούσεις.

Όλες οι ανωτέρω απειλές και προκλήσεις απαιτούν μια πιο συνολική προσέγγιση στην έννοια της συλλογικής ασφάλειας, καθώς και στην ενίσχυση των Ηνωμένων Εθνών. Οι διεθνείς περιφερειακές οργανώσεις οφείλουν, επίσης, να είναι αποτελεσματικές, και οι διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.

Πιστεύουμε ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής μας δίδει μια μοναδική ευκαιρία να επιφέρουμε τις αλλαγές που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πιο ειρηνικού και σταθερού κόσμου στον 21ο αιώνα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή