Ε.Ε. για την ακίνητη περιουσία μειονοτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία

Ζητεί τροποποίηση του σχετικού ν/σ
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2005 13:07
A- A A+

Την τροποποίηση του νομοσχεδίου για την ακίνητη περιουσία των μειονοτικών ιδρυμάτων (Βακούφια) ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την τουρκική κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Διεύρυνσης, Ολι Ρεν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής με την ερώτησή του είχε αναφερθεί στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε προς ψήφιση στην τουρκική βουλή η κυβέρνηση της ¶γκυρας. Το νομοσχέδιο αυτό αφορούσε την ακίνητη περιουσία των μειονοτικών ιδρυμάτων η οποία είχε δημευθεί παράνομα από την Γενική Διεύθυνση των Βακουφίων. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και περιουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης σημείωνε στην ερώτησή του ότι με «βάση το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να επιστραφούν στους κατόχους τους μόνο τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του το Δημόσιο -και αυτό κατόπιν σχετικής προσφυγής των ενδιαφερομένων στα τουρκικά δικαστήρια- και όχι αυτά που δόθηκαν σε ιδιώτες». Με δεδομένο λοιπόν ότι η Γενική Διεύθυνση των Βακουφίων είχε προβεί ήδη σε μαζικές πωλήσεις αντιλαμβάνεται κανείς ότι το σχέδιο νόμου δεν θα κάλυπτε όλες τις περιπτώσεις.

Στην απάντησή του ο κ. Ολι Ρεν τονίζει ότι παρά το γεγονός το εν λόγω νομοσχέδιο περί μειονοτικών Ιδρυμάτων το οποίο αφορά και στη νομική υπόσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων, έχει βελτιωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα, εξακολουθεί «να μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Κομισιόν σε θέματα που αφορούν την λειτουργία των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων που έχουν στην κατοχή τους ιδρύματα».

Οι αιτιάσεις αυτές της Κομισιόν, προσθέτει ο Επίτροπος, διαβιβάσθηκαν από την αντιπροσωπεία της Επιτροπής στις τουρκικές αρχές και σε όλα τα αρμόδια όργανα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή