Ελληνική πρεμιέρα για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 12:04
UPD:12:38
A- A A+

Το θεατρικό έργο «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, εγκαινιάζει σήμερα τον θεατρικό κύκλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2016, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Στο θέατρο του ανακαινισμένου σιδηροδρομικού σταθμού του Βρότσλαβ, η Αλεξάνδρα Καζάζου θα ερμηνεύσει τον μονόλογο της κόμισσας Λίβια Σερπιέρι περί έρωτος και πάθους που οδήγησε στον εξευτελισμό και την τριπλή προδοσία -της πατρίδας, της κοινωνικής τάξης, του εραστή.

KAROL JAREK

«Για τον Δημητριάδη όπως και για πολλούς, ο έρωτας είναι από τα πιο επαναστατικά στοιχεία της ζωής, από αυτά που συγκλονίζουν τον εσωτερικό μας κόσμο, μας δίνουν ώθηση να ξεφύγουμε. Θεωρώ ότι το έργο έμμεσα, έχει να κάνει με αυτό που ζούμε σήμερα, την προσπάθεια να ξεπεράσουμε όσα θεωρούμε δεδομένα, να ξεφύγουμε, να μπούμε σε κάτι που δεν τολμάμε», εξηγεί ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, ο οποίος βρήκε στην Αλεξάνδρα Καζάζου την ιδανική ερμηνεύτρια για τον ρόλο της Λίβιας Σερπιέρι.

KAROL JAREK

Ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης ορίζει το έργο του, σαν μια όπερα χωρίς μουσική όπου ο λόγος και το ανθρώπινο σώμα αποτελούν τα μοναδικά όργανα. Κίνηση, λόγος σε αντίστιξη, σε αρμονία η δυσαρμονία. 'Ένστικτο και λογική σε μια αιώνια συνομιλία. Ένα θέατρο όπου η κίνηση, το σώμα, δεν αποτελούν το αναγκαίο υπόβαθρο του λόγου αλλά που μπαίνουν σε μια διαλεκτική σύγκρουση μαζί του. Θέατρο της έκστασης που αναζητεί την ψυχική και σωματική μετακίνηση από την στασιμότητα του αποδεκτού.

Αλεξάνδρα Καζάζου

Η 33χρονη ηθοποιός γεννήθηκε στην Πολωνία από πατέρα Έλληνα και μητέρα Πολωνέζα, μεγάλωσε στην Ελλάδα και σπούδασε θέατρο στο Ινστιτούτο Γκροτόφσκι. «Η θεατρική κινησιολογία της Αλεξάνδρας σε συνδυασμό με το μεσογειακό της ταπεραμέντο, δημιουργούν εξαιρετικό αποτέλεσμα στη σκηνή», λέει ο σκηνοθέτης.

KAROL JAREK

Η παράσταση ανεβαίνει στα ελληνικά με υπέρτιτλους. Δεν επενδύεται με μουσική καθώς η ερμηνεία στηρίζεται στη μουσικότητα του κειμένου που ο ίδιος ο συγγραφέας το έχει χαρακτηρίσει «σιωπηλή όπερα», με τις δικές της παύσεις, τελείες, ανάσες.

Το «Insenso», συμπαραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της Avant Art, θα συμμετάσχει και στη Θεατρική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2016 στην πολωνική πόλη με παραστάσεις σκηνοθετών όπως οι Σουζούκι, Μπρουκ, Μπάρμπα, Τερζόπουλος, Καστελούτσι, Φαμπρ, Ουίλσον κ.ά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς