Ακραίες αποκαλύψεις και απαγορευμένες αλήθειες

Θεατρική μεταφορά της πολυβραβευμένης ταινίας «Festen», στο Baumstrasse
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 08:05
Takis Lykotrafitis
A- A A+

Ένα αριστοτεχνικό εκρηκτικό ψυχολογικό θρίλερ, μια σκοτεινή κωμική γιορτή, η πολυβραβευμένη ταινία του Thomas Vinterberg, «Festen» (Οικογενειακή γιορτή), ένα από τα κορυφαία φιλμ της τελευταίας 15ετίας και, ίσως, το καλύτερο του «Δόγματος 95», μεταφέρεται επί σκηνής, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Πανάδη, στο Baumstrasse, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ.

Θα ταράξουν συθέμελα την οικογενειακή γαλήνη

Στο έργο των Thomas Vinterberg, Mogens Rukov και Bo Hr. Hansen, ο Χέλγκε γιορτάζει τα εξηκοστά του γενέθλια, σε ένα απομονωμένο παλιό σπίτι της δανέζικης εξοχής, έχοντας συντροφιά την αγαπημένη του οικογένεια: τη γυναίκα του, τα παιδιά του, συγγενείς και φίλους. Ο Κρίστιαν, ως μεγαλύτερος γιός, θα κάνει την πρώτη πρόποση. Παγιδευμένοι στο σπίτι της οικογένειας, οι καλεσμένοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ακραίες αποκαλύψεις και απαγορευμένες αλήθειες, που θα ταράξουν συθέμελα την οικογενειακή γαλήνη και τον καθωσπρεπισμό της αστικής τάξης.

TAKIS LYKOTRAFITIS
«Μια μελέτη για την κοινωνική βιτρίνα»

«Το “Festen” είναι ένα μανιφέστο εξαιρετικά αφιερωμένο στη σύγχρονη αστική και μεσοαστική τάξη» εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης. «Μια μελέτη για την κοινωνική βιτρίνα, τον κοινωνικό ψυχαναγκασμό, την κοινωνική ματαιοδοξία και τον κοινωνικό αποκρυφισμό, τα “εν ονόματι”, τις συγκαλύψεις, τις επιβεβλημένες αξίες και, τελικά, για τον “κατασκευασμένο άνθρωπο”.

Μια οικογενειακή αλληγορία που, με επιστημονική ακρίβεια και αφοπλιστικό χιούμορ, εκθέτει πόσο βρώμικα μπορεί να είναι τα σώματα κάτω από λαμπερά ρούχα, πόσο μίσος μπορεί να κρύβει ένα χαμόγελο, πόσο τρόμο ένα σταθερό βήμα και άλλα τόσα “πόσο” που δομούν τη σύγχρονη δυτική σκέψη και δράση. Κυρίως, όμως, είναι ένα έργο ποιητικό, κατά τον τρόπο και με την αξία του Στρίντμπεργκ, του Ίψεν, του Κασσαβέτη και του Άντερσον, που επιλέγει να μιλήσει για κάθε μορφή και εκδοχή βίας, αποφεύγοντας να ασχοληθεί με όλες τις μορφές και όλες τις εκδοχές της».

TAKIS LYKOTRAFITIS
Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Thomas Vinterberg, Mogens Rukov, Bo Hr. Hansen, διασκευή για την αγγλική σκηνή: David Eldridge, απόδοση - σκηνοθεσία: Μιχάλης Πανάδης, πρωτότυπη μουσική: Μαρίζα Ρίζου, σκηνικά - κοστούμια: Ζωή Μολυβδά - Φαμέλη, επιμέλεια σκηνικού χώρου: Βασίλης Μαντζούκης, κίνηση: Κική Μπάκα,

φωτισμοί - φωτογραφίες - βίντεο: Τάκης Λυκοτραφίτης, κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Μπρούζος, παραγωγή: Baumstrasse / Δρόμος με Δέντρα - Μιχάλης Πανάδης, σε συνεργασία με την Nordiska Strakosch Teaterforlaget ApS και την Artbassador. Ερμηνεύουν: Φώτης Αρμένης, Σταύρος Καλλιγάς, Χρήστος Κοντογεώργης, Ιωάννα Νασιοπούλου, Γιώργος Οικονόμου, Τάνια Παπαδοπούλου, Γιάννης Παπαϊωάννου, Μιχάλης Πανάδης, Δανάη Παπουτσή, Γεωργία Τσαγκαράκη, Γιώργος Φριντζήλας, φιλική συμμετοχή: Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.

TAKIS LYKOTRAFITIS
Πληροφορίες

Baumstrasse: Σερβίων 8 - Βοτανικός (Μετρό: Μεταξουργείο), τηλ. κρατήσεων: 6983 313302. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 17 ετών. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 18 Ιανουαρίου έως και 8 Μαρτίου: Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.15. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο: 8 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς