Ζωές που μεταμορφώνονται σε κόλαση

«Φωνάζω στον ουρανό με όλη μου την καρδιά» της Χιμένα Εσκαλάντε, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 09:50

Στο έργο «Φωνάζω στον ουρανό με όλη μου την καρδιά», η συγγραφέας ξετυλίγει τις ιστορίες δύο γυναικών, σε διαφορετικές εκδοχές και χρόνους: παρόν, μέλλον, παρελθόν.

A- A A+

Αποτελούμενο από δώδεκα διαφορετικές σχέσεις εξουσίας, πάθους, διαστροφής και εκδίκησης ανάμεσα σε γυναίκες, το θεατρικό έργο της Μεξικανής συγγραφέα Χιμένα Εσκαλάντε, «Φωνάζω στον ουρανό με όλη μου την καρδιά», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της Γαλλομεξικανής Εσθέρ Αντρέ Γκονζάλεζ, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Η Χιμένα Εσκαλάντε είναι μία από τους σπουδαιότερους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς του Μεξικού. Τα έργα της δημιουργούν ή αναδημιουργούν κλασσικά κείμενα ή μύθους και διηγούνται ή προβάλουν βιογραφίες συγγραφέων και τη διαδικασία της δημιουργίας.

Στο έργο «Φωνάζω στον ουρανό με όλη μου την καρδιά», η συγγραφέας ξετυλίγει τις ιστορίες δύο γυναικών, σε διαφορετικές εκδοχές και χρόνους: παρόν, μέλλον, παρελθόν. Δώδεκα αυτοτελή επεισόδια. Δύο ηθοποιοί υποδύονται διαφορετικούς ρόλους (μάνα, κόρη, αδερφή, μητριά, προγονή, πεθερά, νύφη, φίλη, ερωμένη, σύζυγος, ερωτευμένη, γιαγιά, εγγονή), μέχρι να φτάσουν στην ορφανή και, από εκεί, στον εαυτό τους, για να αντιμετωπίσουν το τέρας. Αυτό που έχουν μέσα τους.

«Ο καθένας μας είναι ό,τι βλέπει στους άλλους»

«Το έργο ρίχνει μια έξυπνη και κωμική ματιά πάνω στο βάθος και τη πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων» εξηγεί η σκηνοθέτις της παράστασης. «Εκθέτει τη δυσκολία των σχέσεων ανάμεσα στο “εγώ” και στο “άλλο” και το πώς οι αλυσίδες του πόνου σέρνονται από τη μια σχέση στην άλλη, από μια ζωή σε μια άλλη.

Το έργο περιγράφει ζωές, που μεταμορφώνονται σε κόλαση. Δείχνει πώς ξεκινά αυτός ο μηχανισμός σκλαβιάς, είτε αυτό ονομάζεται Κάρμα, μετεμψύχωση, οργή, είτε επιθυμία για εκδίκηση. H δυναμική του είναι αυτόματη και αναπόφευκτη; Οι αιτίες του είναι άγνωστες και ασυνείδητες; Οι ρίζες όλου αυτού του πόνου, άρνησης και παρεξήγησης ανάμεσα στα πρόσωπα του έργου, είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων τους ή των απαιτήσεων τους;

Πόσους ρόλους από αυτούς έχουμε υποδυθεί; Μπορεί να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος: πόνος - εκδίκηση - πόνος; Υπάρχει πιθανότητα γιατρειάς; Υπάρχει δυνατότητα να μην ενοχοποιούμε τον άλλο για τους δικούς μας πόνους; Υπάρχει δυνατότητα να ψάξουμε τις απαντήσεις μέσα μας;

Αυτό το έργο είναι σαν να κοιτάζεσαι σε καθρέφτη. Ο καθένας μας είναι ό,τι βλέπει στους άλλους. Αν εμείς είμαστε οι αρχιτέκτονες της δικής μας αποτυχίας, ίσως να μη χρειάζονται τόσες ζωές, για να είμαστε και να κάνουμε αυτό που επιθυμούμε.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Χρήστος Κωνσταντέλλος, σκηνοθεσία - κίνηση: Εσθέρ Αντρέ Γκονζάλεζ, σκηνικά - κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Αυγουστίδου. Παίζουν: Γιούλη Αθουσάκη, Βίκυ Κυριακοπούλου.

Πληροφορίες

Θέατρο του Νέου Κόσμου - Δώμα: Αντισθένους 7 & Θαρύπου - Αθήνα, τηλ.: 210 9212900 (Δευτέρα - Παρασκευή: 17:00 - 22:00, Σάββατο: 14:00 - 22:00, Κυριακή 10:00 - 22:00). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 19:00. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων: 8 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή: κανονικό: 13 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 10 ευρώ. Κρατήσεις θέσεων (περιορισμένος αριθμός): 210 9212900. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς