«Το όμορφο είναι λάθος και το λάθος είναι όμορφο»

«Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από το ΚΘΒΕ
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 09:20
Νίκος Τασούλας

Το έργο παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο  Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από τις 15 Ιανουαρίου.

A- A A+

Προβάλλοντας την πιο άγρια και νοσηρή όψη των ανθρώπινων συναισθημάτων και συμπεριφορών, ένα έργο «καταραμένο» σύμφωνα με τη θεατρική παράδοση, που, παρά τη σκοτεινή αύρα που το περιβάλλει, εξακολουθεί να ανεβαίνει συνεχώς, ο αριστουργηματικός «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάζεται σε μια ακόμα σκηνική ανάγνωση.

Σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη και σε μια νέα σκηνοθεσία που θυμίζει γοτθικό παραμύθι, με την υπογραφή της Αναστασίας Ρεβή, καλλιτεχνικής διευθύντριας της βραβευμένης θεατρικής ομάδας Theatre Lab Company, με έδρα το Λονδίνο, το έργο παρουσιάζεται από το Κρατικό Θέατρο  Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από τις 15 Ιανουαρίου.

ΝΊΚΟΣ ΤΑΣΟΎΛΑΣ

Το αίμα ζητάει περισσότερο αίμα

Η αλαζονεία, ο πόθος της εξουσίας, ο φθόνος, ο φόβος, η ενοχή ένας κόσμος πυρακτωμένος από το πάθος μιας άλογης αυτοκαταστροφικής μανίας, το άλλο πρόσωπο της απελπισίας ξυπνούν στη σαιξπηρική αυτή τραγωδία, σε αυτήν την καταιγιστική διαδοχή αιματοβαμμένων σκηνών, στην οποία αποτυπώνεται η άνοδος και η πτώση του ζεύγους των Μακμπέθ, μια παραβολή της τραγικής μοίρας του ανθρώπου και των συγκρούσεων της συνείδησης.

Μακμπέθ: όνομα αλλόκοτο σαν την ομίχλη της μακρινής Σκωτίας. Στα κάστρα ζουν σκιές, δολοφόνοι και υπνοβάτες. Μάγισσες ξεφυτρώνουν από τα δάση και τις λίμνες. Στο πεδίο των μαχών, οι νίκες συγκλονίζουν το μυαλό: το αίμα ζητάει περισσότερο αίμα. Η πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό γιγαντώνεται και γοητεύει την ψυχή, γιατί «το όμορφο είναι λάθος και το λάθος είναι όμορφο».

ΝΊΚΟΣ ΤΑΣΟΎΛΑΣ

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης, σκηνοθεσία: Αναστασία Ρεβή, σκηνικά - κοστούμια: Μάιρα Βαζαίου, μουσική: «Δαιμονία Νύμφη», video art - φωτισμοί: Γιάννης Κατσαρής, βοηθός σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου: Εύα Κωνσταντινίδου, Β’ βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Τωμαδάκης, βοηθός video art: Jean Wong, οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη. Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Μάνος Γαλανής, Γιάννης Γκρέζιος, Βασίλης Ισσόπουλος, Κωνσταντίνος Καβακιώτης, Νίκος Καπέλιος, Γιάννης Καραμφίλης, Άννα - Μαρία Κεφάλα, Μαρία - Ελισάβετ Κοτίνη, Κωνσταντίνος Λιάρος, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Μαριάννα Πουρέγκα, Εύη Σαρμή, Βασίλης Σπυρόπουλος, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιάννης Χαρίσης, Μαρία Χριστοφίδου.

Πληροφορίες

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Εθνικής Αμύνης 2 - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2315 200200. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 18:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 21:00, Κυριακή: 19:00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς